Alo!

OD BRČKANJA DO PLIVANJA

-

1

Kada ste se uverili da dete nema strah od vode, da je opušteno i potpuno vam veruje, uhvatite ga ispod pazuha i šetajte tako sa njim po vodi da bi razvilo prijatan, komforan i bezbedan utisak u takvom okruženju. Dok to radite, smejte se i pričajte da biste detetu pokazali kako je voda zanimljivo mesto puno zabave.

2

Recite detetu da mlatara nogama po vodi. Postavite ga tako da se drži rukama za ivicu bazena dok ga vi učite kako da radi nogama. Zatim ponovite tu istu vežbu nogama, ali ovaj put držite dete ispod pazuha i opet ga vucite kroz vodu da bi razvilo osećaj za pokrete u vodi. Ako je dete starije i teško vam je da ga tako vučete kroz vodu, možete koristiti dušek ili jastuk na naduvavanj­e.

3

Igrajte se, brboćite ustima po vodi. Detetu će to biti zabavno, kopiraće vas i tako će se navići da licem dodiruje vodu. Zatim pređite na sledeći korak. Naučite dete kako da zadrži dah i zaroni u vodu. Zaronite i vi zajedno sa njim. Pokušajte da ga nagovorite da otvori oči pod vodom. Tako će se potpuno osloboditi.

4

Sledeći korak je da nauči kako treba da radi rukama dok pliva. Demonstrir­ajte mu pokrete ruku i podstaknit­e ga da vas imitira. Zatim dete treba da se okrene stomakom ka površini vode, ali tako što ćete ga vi pridržavat­i rukama (obujmite ga jednom rukom oko struka, drugom oko grudi da biste održavali ravnotežu). Kada se dete tako namesti, podstaknit­e ga da istovremen­o i konstantno radi i rukama i nogama kako ste mu pokazali. Kada utvrdite da je dete steklo dovoljno samopouzda­nja, prvo izvucite ruku koja mu je oko struka, a malo kasnije i drugu. Vodite računa da budete dovoljno blizu da možete da odreagujet­e ako zatreba.

Ukoliko želite možete svoje dete upisati i u školu plivanja, gde će ga profesiona­lni treneri naučiti da pliva.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia