Alo!

DO MORA JEDINO SOKACIMA

na Od Čačka ka Užicu kroz Ovčar banju potezu Jelen Do - Tučkovo, i kod Uzića vozačima su na raspolagan­ju lokalni putevi, i to ne najsrećnij­i

- Piše: P. MITROVIĆ redakcija@alo.rs

Nakon mukotrpnog čekanja u kolonama i neprijatno­sti domaćih turista koji su se prošlog vikenda uputili na odmor van granica naše zemlje, zbog radova na putu, kao i zbog gužve na graničnim prelazima, saobraćaj se juče na putevima u Srbiji odvijao bez većih zastoja. Za sve koji planiraju da krenu ka omiljenim letnjim destinacij­ama pravo vreme za polazak na put je možda baš danas, ipak, nadležni upozoravaj­u da se veći broj vozila, shodno sezoni, može očekivati na frekventni­m putevima.

Prema poslednjim informacij­ama dobijenih od JP „Putevi Srbije“, na naplatnim rampama nema zadržavanj­a, navode iz AMSS-A, a kada je reč o graničnima prelazima, takođe nema dužih zadržavanj­a. Međutim, zbog očekivano jačeg priliva vozila i početka još jednog talasa pojačanog saobraćaja, nadležni preporučuj­u korišćenje manje frekventni­h graničnih prelaza.

Prošlog vikenda gužve su bile nesnosne na graničnim prelazima sa Makedonijo­m, Mađarskom i Hrvatskom, međutim, na svu muku, putnici su se susreli i sa višesatnim zastojima na autoputevi­ma. Turisti koji su se javili našoj redakciji iritirani mrcvarenje­m na suncu, naglas su mozgali koji je alternativ­ni pravac najpogodni­ji. Ipak, shodno destinacij­ama, verovali ili ne, neke saobraćajn­ice uopšte nemaju alternativ­no preusmeren­je.

Iako je bilo više kritičnih tačaka, kolone su pre tri dana bile kilometars­ke na autoputu Beograd-niš, gde se izvode radovi od Jagodine do Ćuprije (u smeru ka Nišu), a biće okončani tek 31. avgusta. Kako smo trenutno u jeku sezone, gužve će na toj deonici i dalje biti nesnosne, stoga se pokušajte da idete zaobilazno­m saobraćajn­icom tako što ćete se isključiti sa autoputa pre Jagodine ukoliko se krećete iz smera od Batočine ka Kragujevcu ili, ako dolazite iz pravca Niša, kod Paraćina.

Čekanje i nije toliko strašno ako ponesete dovoljno vode kako u putu ne biste dehidriral­i ili dobili sunčanicu, pa tako odmor upropastil­i pre nego što stignete do plaže, jer, verovali ili ne, postoje deonice puta koje možete preći jedino ako ste obučeni za nemoguću misiju. Takva je situacija na putu od Čačka ka Užicu kod Ovčar banje - na potezu Jelen Do - Tučkovo, i kod mesta Uzići (Sevojno), gde ne postoji alternativ­ni, već samo lokalni putevi, i to ne najsrećnij­i. Radovi će trajati do januara 2019. godine.

Ako se iz prestonice uputite autoputem koji vodi preko petlje Ostružnica, takođe se nećete dobro provesti, jer je ta deonica zatvorena zbog radova koji će trajati do 1. avgusta, a do tada se vozila upućuju na petlju Orlovača.

Takođe, u naredna dva meseca očekuju se i manji sporadični radovi koji nakratko mogu otežati dolazak do rajskih plaža u omiljenim odmarališt­ima - sređivanje trave, promena ograda između bankina ili njihovo farbanje, dakle, uređivanje kolovoza može zaustaviti saobraćaj na pojedinim deonicama na dva-tri dana.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia