Alo!

Špricevi, ručak i kućni ljubimci!

- PIŠE: RADMILA BRIZA radmila.briza@alo.rs

Upotreblje­ni špricevi, ostaci od ručka, odeća, poneka cipela, mrtvi kućni ljubimci, krvava gaza... samo su neke stvari koje Beograđani bacaju u kontejnere ili kante za smeće!

Sugrađani koji su proteklih dana pozvali „Alo!“upravo sve to navode kao problem i tvrde da se oko kontejnera i kanti skupljaju psi koji raznose bačenu hranu.

Jelena M. objašnjava da je njena zgrada u blizini parka i da pored kanti za smeđe često nalazi upotreblje­ne špriceve, ali i mnogo stakla od polomljeni­h pivskih flaša.

- To je veoma opasno! Noću se tu skupljaju klinci, piju, viču, razbijaju flaše. Bacaju ambalažu brze hrane. Ujutru je haos. Kada izvedem unuče u park, hvata me panika. Žene iz „Zelenila“čiste od ranog jutra, ali se dešava da ostane sitno staklo, a u travi i poneki špric. Uz to, komšije znaju da u male kante bace i svoje kućno đubre. A pojedince čak mrzi da siđu do kontejnera, pa kese bacaju kroz prozor ili sa terase - priča ona i dodaje da ne razume zašto se to radi, jer parkić pripada svim stanarima, a neki od njega prave deponiju.

U JKP „Zelenilo Beograd“potvrđuju priču sugrađana, a Ljiljana Mijailović, rukovodila­c pogona „Tašmajdan“, kaže za „Alo!“da su od svega što pronalaze u kantama ili pored njih najopasnij­i - iskorišćen­i špricevi.

- Svakodnevn­o uklanjamo smeće iz đubrijera u parkovima i na zelenim površinama, a bilo je slučajeva da su se naše radnice i ubadale na špriceve. To je vrlo opasno! Često građani kućno smeće, umesto u kontejnere, bacaju u đubrijere. A one su namenjene za sitan otpad, kesice od grickalica i slične stvari. Jedna kesa s kućnim smećem napuni đubrijeru, tako da se oko nje stvara haos - priča Ljiljana i dodaje da „Zelenilo“stvarno uradi mnogo posla kako bi održalo čistoću u parkovima i na zelenim površinama.

Prema njenim rečima, ponedeljko­m radnici „Zelenila“zatiču rusvaj, pošto vikendom rade skraćeno.

- Stalno molimo građane da to ne rade. Svako bi trebalo prvo da brine o higijeni svoje okoline. Takođe, tu su rđave navike mladih, koji noću sede u parkovima i na sve strane bacaju ambalažu brze hrane - navodi ona.

Milan Marić, koordinato­r sektora operative u JKP „Čistoća“, kaže za „Alo!“da slične stvari radnici „Čistoće“nalaze i u kontejneri­ma, ali i

U đubrijere, namenjene za sitan otpad, ljudi bacaju velike kese kućnog

đubreta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia