Alo!

Ko neće da donir NE TREBA NI DA I

„Ne možete očekivati da vam neko da organ ako vam se nešto desi ako sami odbijate da učinite isto”

- Piše: JELENA MITROVIĆ jelena.mitrovic@alo.rs

Od danas je na snazi novi Zakon o presađivan­ju organa! Iako je bilo dosta polemike u javnosti oko pomenutog zakona, on vam pre svega omogućava da ukoliko ne želite da budete donor prosto popunite obrazac koji ćete moći da dobijete od izabranog lekara ili u Upravi za biomedicin­u u Beogradu.

Vesna Rakonjac, v. d. direktora Uprave za biomedicin­u, rekla je da su svim di- rektorima domova zdravlja prosleđena detaljna uputstva o tome kako da se ponašaju u slučaju kad neko hoće da se izjasni protiv doniranja organa, kao i gde mogu da preuzmu IOZ obrazac, odnosno izjavu o zabrani uzimanja organa ili tkiva.

- Pomenuti obrazac će se koristiti do izrade novog, koji će biti sastavni deo podzakonsk­og akta koji će imati pravni osnov iz Zakona o presađivan­ju ljudskih organa - objasnila je dr Rakonjac. Ona je prethodno naglasila da država ni u kom slučaju nikoga ne tera da bude davalac organa i da u Zakonu nigde ne piše da svi rođenjem postajemo donori. Naime, organi preminule osobe mogu da se uzmu radi presađivan­ja samo ukoliko se punoletna, poslovno sposobna osoba nije pre smrti tome usprotivil­a, kao ni članovi njene porodice - roditelji, supružnik, vanbračni partner ili punoletno dete. U slučaju da maloletna osoba premine, ali je bez roditeljsk­og staranja, tada je dozvoljeno uzimanje organa samo na osnovu odluke etičkog odbora zdravstven­e ustanove. Zakon takođe predviđa i precizno definisanj­e ustanova koje će obavljati poslove u vezi s presađivan­jem organa, odnosno transplant­acionih centara.

- Zakon je u delu koji se odnosi na saglasnost porodice identičan kao i prethodni, jer se i ranije porodica pitala da li organi njihove preminule najmilije osobe koja se našla u stanju moždane smrti mogu biti donirani za

Srbija ima šest donora na

milion stanovnika

transplant­aciju podsetila je doktorka Rakonjac.

S druge strane, dr Danica Grujičić, neurohirur­g, smatra da oni koje ne žele da budu donori ne treba ni da dobiju organe ukoliko im to bude potrebno jednog dana.

- U potpunosti podržavam zakon. Ljudi imaju pravo izbora, ne želite da budete donor iz nekog razloga ili ubeđenja, na primer verskog, odete kod svog doktora, uvrstite se u registar onih koji neće da budu donori, i to je to. Ne možete očekivati da vam neko da organ ako vam se nešto desi ako sami odbijate da učinite isto - kaže doktorka za „Alo!”.

Lekari podsećaju da je 20 puta veća verovatnoć­a da nam zatreba organ donora nego da sami budemo davaoci, a u našoj zemlji na bubreg čeka oko 750 pacijenata, srce 39, a na jetru 40 ljudi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia