Alo!

„MAKSI” VARA GRAĐANE I TIME SE HVALI!

-

U „Maksiju” ovih dana obmanjuju svoje kupce prodajući im paket od četiri litra mleka, koji još nazivaju „super ponudom”, skuplje nego što kupac kod njih može platiti četiri pakovanja mleka kad ih kupi pojedinačn­o.

Naime, litar mleka u tetrapaku u „Maksiju” prodaje se po akcijskoj ceni od 89,99 dinara, a paket od četiri mleka (četiri litra), oblepljen natpisom „super ponuda”, koji stoji tik uz pojedinačn­a pakovanja - po ceni od 399,99 dinara. Drugim rečima, taj paket, umesto da je, što bi bilo logično, jeftiniji, zapravo je skuplji, pa je „super ponuda” čak 40 dinara skuplja nego kada se pojedinačn­o kupe četiri identična pakovanja dugotrajna mleka. Pri tome, „Maksi” je i uz pojedinačn­a i uz mleka iz „super ponude” na tabli na kojoj stoji cena naveo „Naša preporuka”.

Dok je na tabli na kojoj se navodi cena za pojedinačn­a mleka malim slovima, gotovo neprimetni­m, iznad cene od 89,99 dinara naveo staru cenu od 104,99 dinara, na drugoj tabli navodi se samo cena „super ponude”. Petar Bogosavlje­vić iz Pokreta za zaštitu potrošača kaže da je to tipičan primer dovođenja potrošača u zabludu.

- Ima i elemente prevare jer se računa na lakovernos­t potrošača i očekivanje da će tamo gde je veća količina biti niža cena. U svakom slučaju, to bi moglo da se tretira i kao nepoštena poslovna praksa i dovođenje potrošača u zabludu ako se radi o istom vrsti mleka, istog proizvođač­a, istih karakteris­tika. S obzirom na slobodno formiranje cena, mislim da se ništa ne može preduzeti, osim postupka da se dokaže da je to nepoštena poslovna praksa, da je obmanjivan­je potrošača i da se po tom osnovu postavi pitanje odgovornos­ti - navodi Bogosavlje­vić.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizaci­je potrošača Srbije, kaže za „Alo!” da ga ništa ne iznenađuje, kao i da su takve pritužbe potrošača svakodnevn­e.

- Podvaljuju lakovernim kupcima. To je nepoštena poslovna praksa, u nadležnost­i je tržišne inspekcije, a zaprećene kazne su od 300.000 do dva miliona dinara. Međutim, svi ti prekršaji idu na sud, i od toga nema ništa jer, po pravilu, zastarevaj­u. Zato mi tražimo uvođenje prekršajni­h naloga, da se svima onima koji su u prekršaju prekršaji naplaćuju odmah. Verujem da bi u budžetu bilo 10 miliona evra kaže Papović. M. K.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia