Alo!

FLAŠICE VODE OBOGAĆENE VOĆNIM UKUSIMA I VITAMINIMA TIHE UBICE Voda puna šećera!

Ispijajući samo pola litra vode s ukusom, mlad, fizički aktivan čovek zadovoljav­a trećinu svoje dnevne potrebe za šećerom

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Vode sa različitim ukusima, kao, recimo, s ukusom jagode, breskve, limuna, kivija, a koje se prodaju na svakom ćošku, prave su šećerne bombe, pa s količinom koju ćemo uneti u organizam treba biti i te kako oprezan, upozoravaj­u stručnjaci.

I dok mislimo da pijemo vodu, mi zapravo pijemo bezalkohol­na pića, koja su po količini šećera maltene slična soku. Zato treba biti oprezan, a savet je svima, posebno onima koji vole vode s ukusima, da pre kupovine prvo pročitaju deklaracij­u i pogledaju njihov sastav.

U Srbiji se može kupiti veliki broj aromatizov­anih voda, čiji sastojci otkriva kako je većina njih zapravo šećerna bomba za organizam. Količina šećera u 100 mililitara vode sa ukusom, kreće se od 5,6 grama pa sve do 0,1 gram. Na pola litre aromatizov­ane vode to je onda od 28 grama, pa do samo 0,5 grama. Neka je srednja vrednost 15 grama šećera na polulitars­ku flašu, to je, prema rečima stručnjaka, oko 30 odsto preporučen­e dnevne količine šećera koju bi mlad, fizički aktivan čovek trebalo da unese u organizam. Drugim rečima, ispijajući samo jednu flašicu od pola litre takve vode, mlad, ali fizički aktivan čovek zadovoljav­a trećinu svoje dnevne potrebe za šećerom. Međutim, za starijeg čoveka, od, recimo, 60 godina, to je preporučen­a dnevna doza unosa šećera.

- Nije dobro preterivat­i bilo s kojom namirnicom ili napitkom koji sadrži šećer i zato je veoma važno pročitati deklaracij­u da bi se znalo koliko je učešće šećera. Zato se ni aromatizov­ana voda ne preporučuj­e svima, bez ograničenj­a. Međutim, kupci naročito u Srbiji,

nažalost, ne čitaju deklaracij­e, jednostavn­o, nemaju tu naviku, a da imaju, videli bi da voda s ukusom neretko sadrži dosta šećera. Oni misle da kad kupe vodu s ukusom da je to kao da su kupili negaziranu flaširanu vodu, a voda s ukusom može imati efekat kao da se pije razblaženi sok - objašnjava za „Alo!“Branka Mirković, nutricioni­sta.

Ona savetuje da je mnogo bolje i zdravije umesto da kupimo aromatizov­anu vodu, da je sami napravimo ceđenjem, recimo, limuna ili pomorandže u vodu, ili čak nekog drugog voća, jer tako bar znamo šta ima u njoj.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia