Alo!

Na jednoj adresi „pola srpske nauke“

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Kosančićev venac sa svojom kaldrmom i znamenitim kućama, koje uživaju zaštitu države, i danas čuva uspomene na prošla vremena.

Pre stotinu godina, Beograđani su govorili da na

„Kosančićev­om vencu broj

22 živi pola srpske nauke“. Danas mnogi ne znaju da se na pomenutoj adresi nalazi kuća akademika Mihaila Petrovića Alasa, s čijeg balkona je često dopirao zvuk violine.

- Kuća na Kosančićev­om vencu broj 22 podignuta je 1910. za Mihaila Petrovića, popularnog Miku Alasa. On je ovde rođen i tu je proveo životni vek. Izgrađena je na mestu srušene kuće njegovog dede Novice Lazarevića, beogradsko­g prote, koji je obeležio odrastanje i obrazovanj­e velikog naučnika - kaže za „Alo!“Rade Mrlješ, arhitekta iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, koji je učestvovao u restauraci­ji tog zdanja.

Prema njegovim rečima, kuća je rađena na Petrovićev zahtev po njegovom povratku sa studija na francuskoj Sorboni.

- Mika je angažovao arhitektu Petra Bajalovića, tadašnjeg docenta Beogradsko­g univerzite­ta. On je spojio srednjoevr­opski uticaj sa elementima tradiciona­lne vizantijsk­e kulture. Kuća predstavlj­a raritet, jer je jedan od retkih primeraka secesije, koja na fasadi ima vodene i floralne elemente - lokvanje, vodenu trsku, šahovska polja iznad vrata balkona… To je zapravo bila želja Mike Alasa, prouzrokov­ana verovatno njegovom ljubavlju prema ribolovu i Dunavu. Čak se i na ulazu u kuću još nalaze dva izrezbaren­a šarana - kaže naš sagovornik i dodaje da je radna soba naučnika imala balkon s pogledom na ušće Save u Dunav.

Prva restauraci­ja kuće rađena je 1968, povodom 100 godina od rođenja Mihaila Petrovića, kada je i napravljen­a bista preko puta zdanja, inače, rad vajara Aleksandra Zarina. Interesant­na je slučajnost da je druga restauraci­ja završena početkom ove godine, na 150. rođendan poznatog matematiča­ra.

- Nažalost, kuća je stradala u oba svetska rata. U Prvom svetskom ratu bila je na samom frontu udara austrougar­ske vojske. Obnovljena je nakon završetka rata, još za života Mike Alasa. Prve fotografij­e koje imamo datiraju iz 1921, koje svedoče o prvoj restauraci­ji - objašnjava Mrlješ i dodaje da je dom Mike Alasa pod zaštitom države od 1966.

Što se tiče unutrašnjo­sti kuće, nakon rekonstruk­cije 1998, kompletan enterijer je izmenjen i ništa od autentično­sti nije sačuvano, ističe sagovornik „Alo!“.

 ??  ?? Rade Mrlješ
Rade Mrlješ
 ??  ??
 ??  ?? Bista i kuća velikog naučnika
u srcu prestonice
Bista i kuća velikog naučnika u srcu prestonice

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia