Alo!

Bolje kondom nego abortus

-

J oš kao malu devojčicu, roditelji su me učili da je najvažnije biti odgovoran, realan i iskren prema sebi. To se, naravno, odnosilo na to da u školi marljivo učim, da ne kasnim ako imam dozvolu za izlazak do ponoći, kao i da od roditelja ništa ne krijem...

I ako verujem, ili se bar nadam, da i danas tate i mame tako vaspitavaj­u decu, imam utisak da se današnjoj omladini ipak više gleda kroz prste.

U moje vreme, koje i nije bilo tako davno, devojke su stupale u seksualne odnose krajem srednje škole i ZNALE SU koji rizik nosi nezaštićen odnos. Ne kažem, bilo je i tada abortusa i majki koje su ćerke pravdale rečima: „Nije moje dete krivo, već on. On ju je iskoristio, prevario...“

M eđutim, iako je kondom izmišljen još u 16. veku, a internet je danas dostupan svima, izgleda da mnogo devojaka/žena u 21. veku i dalje nije čulo/ naučilo šta je - kondom.

A čulo je za abortus. Statistike rađene u našoj zemlji pokazuju da svaka treća žena uradi abortus. To je više od 150.000 prekinutih trudnoća! Razlozi za to raznovrsni: maloletnič­ka trudnoća, finansijsk­a nestabilno­st, nedostatak podrške partnera... Ali mislim da je ipak lakše kupiti pakovanje kondoma, pa se mirne glave prepustiti strasti.

Z ar to nije bolje nego posle čupati kosu ako ciklus kasni i u stresu iščekivati šta će pokazati test. Da ne pominjem rizik koji nosi abortus, kako fizičke, tako i psihičke prirode. Tu je i ona poznata fraza - ako abortiraš, možda nećeš više ni moći da imaš dece.

S ve treba staviti na kantar, pa onda razmisliti o neželjenoj trudnoći. Ako nisi spremna za dete, zašto ti je teško/ glupo da kod sebe imaš kondom, ako ga on već nije poneo ili ga je zaboravio?

I zato, dragi roditelji... Vaspitavaj­te decu na vreme.

 ??  ?? Ivana Mišić, novinar
Ivana Mišić, novinar

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia