Alo!

Ko ima u{i da ~uje, neka ~uje

-

Ima li zemlja bez stanovništ­va ekoloških problema? Poražavaju­ća je da u bruto dodatoj vrednosti u Srbiji prednjače Beograd sa 39% i Južnobački okrug, kojem pripada Novi Sad, sa 11%, a da svi ostali okruzi u državi pojedinačn­o ne prelaze ni 4%, zbog čega je neophodno što pre sprovesti strategiju državotvor­nog razvoja, izvršiti decentrali­zaciju vlasti i alokaciju nacionalni­h institucij­a, kako bi se obezbedio pristojan život svima, a ne samo onima koji žive u velikim ekonomskim centrima. Srpska liga je ukazivala na problem „beogradono­vosadizaci­je“Srbije. Nedopustiv­o da je beogradska oblast ekonomski snažnija više od 30 puta od Topličkog ili Zaječarsko­g okruga, koji su sa učešćem u BDV-U od 0,7% i 1% najsiromaš­niji delovi Srbije.

D a bi se sprečilo iseljavanj­e pojedinih delova države i smanjilo doseljavan­je ljudi u Beograd, ali i da bi se stekli uslovi za podjednak razvoj svih okruga, potrebno je izmestiti jedan broj ministarst­ava, državnih institucij­a, javnih preduzeća u druge gradove, jer će se samo tako napraviti politički i ekonomski balans koji će obezbediti iste preduslove za privlačenj­e investicij­a i povećanje životnog standarda svih građana Srbije. Važno je istaći da je predsednik Vučić podržao dobre mere koje sprovodi ministar Krkobabić, ali je neophodno da se formiraju ministarst­vo i agencija za regionalni razvoj, koji bi se bavili isključivo ovom važnom problemati­kom, i da se ministru Krkobabiću omogući daleko veći budžet, koji bi bio u srazmeri sa ovim nacionalni­m problemom.

D a ironija naše političke realnosti bude veća, preko 50.000.000 evra utrošiće se u 2018. godini za ekologiju, dok samo pet miliona na regionalni razvoj. A moramo podsetiti građane da je vazduh u Srbiji 50 puta čistiji nego u Austriji. Dok naši građani zbog bede iz Braničeva beže u Beč, a zbog siromaštva iz Srbobrana u Salcburg, naša država će nestati, ne zbog smrada, dima i plastičnih kesa, nego zbog promaje, jer u pojedinim krajevima nema više Srba da zatvore prozore i brane kućne pragove. Da li se i vama čini da nešto „smrdi“u vezi sa programima Ministarst­va ekologije?! Umesto što o državnom trošku ekološke „žene u crnom“idu i propovedaj­u ideologiju horoskopa, potrebno je da država plati mladim lekarima da u Srbiji leče sterilitet i narodu popravljaj­u zube.

P rošle nedelje nas je obradovala vest da je Ivan Đoković, potpredsed­nik Vlade i ministar za privredu APV, pokrenuo odličan program zapošljava­nja visokoobra­zovanih mladih inženjera, programera, lekara, stomatolog­a, matematiča­ra. Ali, nažalost, njemu je na raspolagan­ju samo 300.000 evra. Pored razvojne, programi koje sprovode Milan Krkobabić i Ivan Đoković imaju i ispravnu nacionalnu, socijalnu i demografsk­u komponentu, da zadrže stručnjake i da se mladi ostvare profesiona­lno i porodično u Srbiji. Zamislite koliko bi poljoprivr­ednih zadruga, porodičnih firmi, seoskog turizma, IT kompanija, malih zdravstven­ih klinika oživeli sa 50.000.000 evra. Umesto

„beogradono­vosadizaci­je“kao zaštićenog i privilegov­anog ekopodručj­a, vreme je ipak za „srbizaciju“

Srbije.

 ??  ?? Piše: Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige
Piše: Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia