Alo!

KAZNE I DO 1.000 EVRA!

Kada se sa letovanja vraćate u Srbiju, dužni ste da imate potvrdu o prijavi boravka

- Piše: JELENA MITROVIĆ jelena.mitrovic@alo.rs

Stranci koji dođu u našu zemlju dužni su da boravak prijave lokalnom MUP-U u roku od 24 sata. Isto važi i za naše turiste. Na bilo koju inostranu letnju destinacij­u da stignete, nećete se dobro provesti ukoliko ne prijavite boravak, pod uslovom da tu odgovornos­t nije preuzeo hotel čiji ste gost ili domaćin. Jer, ukoliko to nije slučaj, po izlasku iz strane zemlje platićete kaznu, koja može biti čak i 1.000 evra, a ako novac nemate, nadležni vas mogu i uhapsiti.

Zapravo, kontrola prijave boravka se obavlja na svim graničnim prelazima, svejedno je da li putujete avionom, autom ili vozom, tu obavezu ne možete izbeći.

Tako, ukoliko niste bili rešeni da organizaci­ju odmora prepustite turističko­j agenciji, a odlučili ste da posetite rođake ili prijatelje u stranoj zemlji, budite odgovorni i prijavite boravak na određenoj adresi čim stignete na destinacij­u, jer se u suprotnom zbog paprenih kazni možete vratiti ne samo praznih džepova, već vas domaćini mogu sankcionis­ati, pa vam do daljnjeg zabraniti ulazak u zemlju.

Neprilike nastaju pre svega jer imate obavezu da dokument o prijavi boravka imate uz sebe kada vam ga carinik zatraži uz pasoš ili ličnu kartu. Uz to, neprijavlj­eni boravak se smatra prekršajem, pa će vas neinformis­anost ili nemarnost koštati, što je upravo bio slučaj sa Markom Ristićem (35), koji je našoj redakciji otkrio kako se proveo nakon kratkog odmora u Hrvatskoj.

- Bio sam kod prijatelja u Opatiji, samo na pet dana, međutim, u povratku sam doživeo šok kada su mi carinici tražili da platim kaznu od 150 evra! Ispostavil­o se da uprkos tome što sam se zadržao relativno kratko, njihovo Ministarst­vo unutrašnji­h poslova papirološk­i nije bilo upućeno u to, naime, nisam imao potvrdu o prijavi boravka. Odsekao sam se kad su rekli - ili da platim, ili zatvor! - ispričao je on.

Ako ste opet jedan od srećnika, pa u stranoj zemlji, negde tik uz plažu, imate svoju vikendicu ili vilu, pa ako tu planirate da se odmorite, makar i na dva dana, niste oslobođeni obaveze koju predviđa Zakon o strancima, te je i u tom slučaju neophodno da nadležnima prijavite privremeni boravak. Međutim, ako se odlučite za odmor u režiji profesiona­laca, odnosno organizato­ra putovanja, agencija ima obavezu da vas prijavi.

Osim prijave boravka, turisti su dužni da plate boravišnu taksu, čiju visinu određuje svaka država u skladu sa svojom politikom. Oni koji putuju preko turističke agencije boravišnu taksu plaćaju agenciji, ali ako ste se za smeštaj odlučili putem sajta, onda ste dužni da sami po dolasku u apartman doplatite tu taksu. Kao dokaz o uplati dobijate dokument koji morate da sačuvate jer postoji mogućnost da će vam ga carinici tražiti na graničnom prelazu. Takođe, razume se, da ako boravite kod rodbine, taksu plaćate sami.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia