Alo!

Bokser uz smešak vadio geler SEĆANJE NA iz ramena! DEVEDESETE: EKSKLUZIVN­I DETALJI IZ ŽIVOTA MIHAJLA DIVCA

- Redakcija@alo.rs

PIŠE: EKIPA ALO!

Ne brinite komšija, slobodno se vratite u stan! Nije to ništa, deca su se malo igrala! - to je rekao žestoki momak beogradsko­g asfalta i bokser Mihajlo Divac (28) dok je čupao geler iz ruke jer su prethodno bacili bombu u njegov stan u Novom Beogradu.

Za njega kažu da je bio čovek kratkog fitilja, da se drznuo da napadne čak i čuvare u Centralnom zatvoru, a prilikom jednog obračuna nije prestajao da hoda prema napadaču, koji je prema njemu neprekidno ispaljivao metke.

Zvali su ga „čovek od herca“. Njegovi poznanici kažu da je bio izuzetno krupan i da je njegova pojava izazivala strahopošt­ovanje. Ganjao je kriminalce, a sa komšijama je bio izuzetno ljubazan. Za njega kažu da je bio vođa klana iz Stare Bežanije, dok mu je jedan od najboljih ortaka bio čuveni Kiza, vođa klana sa Zvezdare. Naš sagovornik, koji je živeo u komšiluku ubijenog boksera, kaže da je Mihajlo Divac bio idol

Dejana Stojanović­a Keke, koji ga je veoma poštovao i koga je uveo u „posao“.

Bio je žestok momak koji je učestvovao u mnogim pucnjavama i tučama, a lov na njega je počeo 1994. godine. Još se prepričava događaj iz njegove zgrade, a njegov komšija, koji je bio neposredni očevidac, otkriva za „Alo!“kako su mu bacili bombu u stan!

- Bio sam u svom stanu kad se iznenada čula jaka buka, eksplozija, lomljava i pucnji. Nepoznati napadači bacili su bombu u Divčev stan. Napadači su najnormaln­ije zazvonili na njegova vrata, a kada je im je otvorio, bacili su bombu u stan. Divac je istog trenutka šutnuo bombu i ona je izletela u hodnik i eksplodira­la. Ceo hodnik je bio uništen. Izašao sam iz stana i video sam Divca golog do pojasa i krvavog ramena. Prstima je čupao geler iz ramena, bez problema, kao da se ništa nije dogodilo. Pitao sam ga: „Šta se to dogodilo?“, a on mi je hladnokrvn­o uzvratio: „Ne brinite, komšija, slobodno se vratite u stan, nije to ništa, deca su se malo igrala.“Posle toga je o svom trošku renovirao ceo sprat - kaže naš sagovornik i prepričava kako je interventn­a jedinica bukvalno molila Divca da izađe iz stana.

- Zvonili su i kucali mu na vrata. Pošto im nije otvarao, ljubazno su ga dozivali: „Mihajlo, otvori vrata, nemoj da pravimo probleme! Mihajlo! Ajde, otvori.“To je bio prvi napad na njega. Posle toga nije prošla nedelja da neko nije pucao na njega ispred zgrade. Iako je bio u kriminalni­m krugovima, prema komšijama je uvek bio veoma ljubazan - kaže jedan od Divčevih poznanika koji je želeo da ostane anoniman. Dan-danas se prepričava njegovo ranjavanje, kada je ostao na nogama i kada je išao prema napadaču nenaoružan. Interesant­no je da je u njega pucao mlađani Luka Bojović.

- Divac je naleteo na napadača, a sukob je počeo samo zato jer su se „mrko pogledali“. Napadač je pucao u njega više puta, a Divac je nastavljao da ide ka njemu. Najpre ga je pogodio u stomak, ali je Divac nastavio da hoda. Drugi metak mu je prošao kroz ruku i stomak, ali je on ipak nastavio ka napadaču. Izgovorio je: „Mali, nabiću ti tu utoku u dupe.“Iznenađuje podatak da je klinac koji je pucao na njega bio mlađani Luka Bojović, kome je to, najverovat­nije, bio prvi sukob. Divac je pričao da je to poraz Bojovića, a ne njegov. Tvrdio je da on nikada ne bi pucao na naoružanog čoveka, jer se pridržavao kodeksa časti. Govorio je da razume Bojovića, jer se mnogo uplašio… O tome je kasnije govorio u filmu „Vidimo se u čitulji“- priča naš sagovornik.

Divac zvani Bokser bio je na ratištima u Hrvatskoj, a kako saznajemo, bio je i pripadnik 63. padobransk­e brigade, ali i vojne policije, pre nego što je ušao u „problemati­čne vode“. Ubijen je 1995. godine kod hotela „Putnik“u Novom Beogradu. U tom hotelu su bili smešteni bokseri koji su učestvoval­i na turniru „Beogradski pobednik“. Divac je došao u ranim jutarnjim satima kako bi od takmičara Slaviše Popovića uzeo fotografij­u s posvetom, međutim, kada je odlazio iz hotela, naleteo na boksera Radovana

Radusinovi­ća, koji ga je „popreko pogledao“.

Prema rečima svedoka, posle nekoliko reči, Divac je pucao na njega i njegovog prijatelja i istrčao napolje. Pogođen je u leđa dok je izlazio napolje i ubrzo je preminuo. Za njega kažu da je začetnik

teorije da povlačenje ne postoji. Govorio je: „Čim si jednom počeo da živiš tim životom, živećeš tako dok postojiš.“

Još se prepričava kako je za vreme robije u Centralnom zatvoru bio u samici jer je konstantno provocirao i napadao čuvare. - Čim je došao u zatvor, čuvar mu je rekao: „Dobro došao, ima ovde da te prebijemo.“Istog sekunda, Divac je skočio na njega i polomio ga. Nekoliko čuvara ga je zaskočilo i udaralo pendrecima, ali Divac nije puštao čuvara koji mu je dobacivao. Bukvalno nisu mogli da ga odvoje od njega, bio je jak i neustrašiv - priča naš sagovornik.

Klinac koji je pucao na njega bio je mlađani Luka Bojović

 ??  ?? Pucali mu u leđa: Mihajlo Divac (28)
Pucali mu u leđa: Mihajlo Divac (28)

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia