Alo!

EVROPSKE KOMPANIJE TRPE ZBOG AMERIČKIH SANKCIJA SAD i EU u klinču ZBOG IRANACA!

-

SAD su uvele oštre sankcije protiv Irana. Vašington cilja i evropske firme koje rade sa Iranom - ako nastave, neće moći da posluju u SAD. U Briselu pokušavaju da ipak zaobiđu te sankcije.

Sankcije su zajednički osudili šefica diplomatij­e EU Federika Mogerini i trojica ministara spoljnih poslova, Džeremi Hant iz Velike Britanije, Žan-iv Ledrijan iz Francuske i Hajko Mas iz Nemačke. Evropska komisija smatra ilegalnim „sekundarne“sankcije, koje SAD uvode protiv evropskih kompanija. Amerikanci hoće da zabrane poslovanje sa Iranom evropskim proizvođač­ima automobila, bankama i energetski­m koncernima. Ukoliko prekrše zabranu, mogla bi da im bude zaplenjena imovina u SAD. Postoje čak i „tercijarne“sankcije - za američke kompanije koje posluju sa evropskim firmama aktivnim u Iranu.

Evropska unija je usvojila takozvani odbrambeni zakon (Blocking Statute) kako bi se odbranila od dejstva američkih sankcija. Evropske kompanije imaju pravo da pred evropskim sudovima podnesu tužbu protiv sankcija SAD i da zatraže odštetu od američke države ili američkih kompanija.

Cilj SAD je da Iran u potpunosti isključi sa finansijsk­og tržišta i da njegov izvoz energenata, glavni izvor deviza, svede na nulu. Sankcije protiv firmi koje prodaju naftu i gas trebalo bi da stupe na snagu početkom novembra.

Posebno pogođene američkim sankcijama jesu francuske i italijansk­e firme. Francuski energetski koncern „Total“ne želi nastavak jednog velikog projekta vrednog pet milijardi evra. Italijansk­e kompanije su otkazale već dogovorene investicij­e. Slično važi i za nemački „Simens“. Francuski automobils­ki koncern PSA hoće da smanji poslovanje u Iranu. „Reno“za sada ostaje.

Evropski proizvođač aviona „Erbas“ima sto narudžbi od iranske aviokompan­ije. Koliko aviona će zaista biti isporučeno, nije poznato, zato što oni sadrže delove iz američke proizvodnj­e ili američke licence.

„Želimo da stavimo do znanja da se i dalje osećamo obaveznim prema nuklearnom sporazumu sa Iranom”, rekao je jedan visoki zvaničnik EU.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia