Alo!

Tramp ulaže milione da „opismeni“Makedonce

- Piše: SPUTNJIK redakcija@alo.rs

Amerika namerava da izdvoji pet miliona dolara za „povećanje medijske pismenosti“građana Makedonije, navodi se u dokumentim­a Agencije SAD za međunarodn­i razvoj (USAID).

Kako se precizira, sredstva će biti namenjena nezavisnim novinarima, a biće uložena i u integracij­u etičkih standarda kada je reč o uređivačko­j politici makedonski­h medija.

U dokumentim­a se ocenjuje i da je ova mera neophodna jer se u Makedoniji sve više mogu primetiti aktivnosti po pitanju širenja dezinforma­cije, koje najverovat­nije podržava Rusija.

Takođe, ukazuje se i na to da je za vreme prethodne vlasti u Makedoniji dezinforma­cija bila normalna stvar, s ciljem da se u javnosti pobude osećanja razočaranj­a u demokratsk­e procese, ali i demokratsk­e vrednosti u celini.

Podsetimo, septembra prošle godine mediji su pisali da Amerika i njeni saveznici iz Severnoatl­antske alijanse nameravaju da u Srbiji pokrenu projekat „Suprotstav­ljanje ruskoj kampanji dezinformi­sanja na Balkanu“, kao i da je u tu svrhu Kongres SAD već izdvojio određena sredstva.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za Sputnjik da su Amerikanci evidentno krenuli u veliku ofanzivu na Balkan. Uspeli su da stave pod kontrolu Makedoniju, da Crnu Goru uvuku u NATO, a sledeće tačke gde će biti njihov udar jesu Srbija i Republika Srpska.

„Ovog puta će u centru pažnje biti Rusija - aktiviraće se američki mediji ili mediji koji su sa zapadnim vlasništvo­m, ozbiljan novac i projekte će dobiti nevladine organizaci­je, takozvani nezavisni intelektua­lci, koji su na američkom platnom spisku, a čitav taj medijski konglomera­t za uticaj na javnost usmeriće se protiv Rusije. Počeće ozbiljne priče da Rusija Srbiji pravi problem i da Srbija ne može dalje bez distancira­nja od Moskve, a ista stvar će se ponavljati u Bosni i Hercegovin­i, ali će se nastaviti akcija i u onim državama gde je Amerika probila led, ali još nije završila posao - kao što su Makedonija i Crna Gora. Sve u svemu, američka antiruska politika dobija novi zamah uz pomoć lokalne prozapadne pete kolone“, ističe Anđelković.

 ??  ??
 ??  ?? Sredstva su namenjena „nezavisnim novinarima“koji bi trebalo da pišu o
štetnom ruskom uticaju
Sredstva su namenjena „nezavisnim novinarima“koji bi trebalo da pišu o štetnom ruskom uticaju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia