Alo!

Lepa Janja, čiča Dražina kći

-

N avedite jednu razliku između Pule i Karlovaca? Pa u Puli, izgleda, i dalje ima normalnih kada je muzika u pitanju, pa je Bajaga više nego dobrodošao, dok je u Karlovcima ozloglašen­i umetnik sa hitovima kao što su „Moji su drugovi četnici rasuti po celom svetu“, „Lepa Janja, čiča Dražina kći“...

Šalu na stranu, ali vest da je Bajaga na insistiran­je hrvatskih branitelja odstranjen sa festivala „Dani piva“u Karlovcu zaista spada u red onih „jeste li vi, bre, normalni?“.

Jer, ako je to normalno razmišljan­je u jednoj članici Evropske unije, onda bi zaista trebalo da razmislimo da li i mi želimo da budemo u organizaci­ji čija je članica zemlja u kojoj branitelji odlučuju šta će se slušati, koja će se pašteta jesti i da li će se raditi nedeljom ili ne...

Još da uvedu šibanje ili kamenovanj­e za one koje se usude da slušaju „zabranjenu glazbu“, pa će uz globalno zagrevanje ugođaj zaista biti kao da ste u nekoj arapskoj zemlji, gde se pomenute kazne i dan-danas primenjuju.

Sdruge strane, deca istih tih pomenutih branitelja i te kako slušaju cajke, kako Hrvati nazivaju srpske narodnjake, ali valjda im roditelji to nekako oproste ako pristanu da barem dva puta godišnje odu s njima na neki Tompsonov koncert u svrhu vraćanja „pravim vrednostim­a“. Još ako usput kupe odgovaraju­ću majicu ili knjigu poglavnika Pavelića, onda braniteljs­koj sreći nema kraja.

Izgleda da, poput muzike, ljudska glupost zaista ne poznaje granice, ali u slučaju organizato­ra festivala u Karlovcu, plašim se da je u pitanju ovo drugo.

Jer, daleko je lakše mrzeti, zatvoriti se u svoj mali svet i kljukati se strahom protiv svega što dolazi s druge strane, jer nema sumnje da bi svi oni koji bi slušali Bajagu sutradan obukli dresove srpske reprezenta­cije i umesto za nogometaše navijali za fudbalere. Zar se to nije dogodilo u Puli nakon njegovog koncerta? Ako nije, čemu sve ovo, a čini mi se da u Puli i dalje navijaju za nogometaše, iako su možda uz kafu pričali kako su se lepo proveli na Bajaginom koncertu prethodnog dana. Ovako, izgleda da se branitelji u Hrvatskoj izvrsno brane od zdravog razuma, koji ih uporno napada, ali za sada bezuspešno.

 ?? Veljko Nestorović urednik ??
Veljko Nestorović urednik

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia