Alo!

Ko ne plati odmah platiće na granici!

-

Samo u Beogradu postoji oko 2.000 ljudi koji su počinili oko 6.000 prekršaja i koji imaju realne šanse da sud protiv njih raspiše opštu naredbu, na osnovu koje policija raspisuje poternicu.

Na osnovu takve poternice, oni prilikom kontrole na granici ili bilo koje druge rutinske kontrole mogu da budu privedeni kod sudije prekršajno­g suda. Godišnje se za prekršaje iz oblasti saobraćaja sa granice vrati i privede oko 50 lica koja izbegavaju da se odazovu pozivu suda. Prema savetu sudija, bolja vam je opcija da se odazovete sudu i odete da se sa MUP-OM dogovorite o kazni nego da vas sudija potražuje putem policije. Troškove privođenja, bili vi krivi ili ne, moraćete da platite u punom iznosu, a, na primer, ako vas potražuje sud u Čačku zbog prekoračen­ja brzine, a uhvaćeni ste na granici u Preševu, to može biti i nekoliko destina hiljada dinara. Svaki prekršajni sud može doneti za sebe pravila po kojima se okrivljeni privodi, kažu advokati.

- Pošto se radi o meri koja zadire u ljudska prava, odnosno koja zadire u pravo na slobodu i pravo na slobodu kretanja, ta mera se po pravilu primenjuje kada je reč o najtežim prekršajim­a - kaže Damir Okanović, avokat iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

U prekršajno­m sudu u Beogradu kažu da sudija ima mogućnost dve godine da vodi postupak, ali da slučaj posle tog vremena zastareva. Sudije najčešće u poslednjih nekoliko meseci do isteka roka od dve godine donose odluke o privođenju, ali moraju da vode računa o roku zastarevan­ja. I nemojte misliti da ćete se lako izvući zastarevan­jem postupka, jer sudija ponekad i bez vašeg prisustva može doneti presudu kada su dokazi jasni i kada za to ima osnova. Zato će mnogi, iako su izbegavali sud, dobiti kaznu za vožnju u alkoholisa­nom stanju ili za prebrzu vožnju. Policija ima informacij­e o okrivljeni­ma iz cele zemlje, jer su podaci sudova umreženi u jedinstven sistem.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia