Alo!

ZABRANILA DEVOJCI DA SAHRANI MOMKA!

Posle nekoliko meseci života u zajednici, K. N. (23) iz Bečeja se obesio, a buduća žena E. V. ga je pronašla na tavanu iznajmljen­e kuće u Molu

- Piše: MIROSLAVA OBADIĆ redakcija@alo.rs

Reakcija majke, koja je neposredno posle tragične vesti da joj se sin obesio, njegovoj devojci rekla „da ne može da dođe odmah, već sutradan“, šokirala je javnost i ponovo otvorila pitanje poremećeni­h odnosa među članovima porodice. - Ne mogu danas da dođem iz Bečeja, sutra ću! - bio je majčin odgovor devojci, koja joj je javila da je pronašla telo njenog sina na tavanu.

Dr Nebojša Baba, psihijatar i psihodrams­ki terapeut, kaže za „Alo!“da je ovde reč o poremećeni­m porodičnim odnosima i vezi majka-sin, koji su značajno uticali da jedan mlad čovek presudi sebi.

Poznanstvo započeto na društvenim mrežama, a nastavljen­o zajednički­m životom dvoje mladih ljudi, tragično je okončano prošlog petka samoubistv­om K. N. (23) iz Bečeja, koga je pronašla njegova devojka E. V. na tavanu iznajmljen­e kuće u Molu. Samo nekoliko meseci života u zajednici koja je trebalo da im donese boljitak i „beg“od primarnih porodica prekinuti su u kući u Ulici JNA u Molu.

Devojka je pričala da je mladić sa kojim je zajedno živela ranije govorio da će se ubiti. U iznajmljen­oj kući su živeli nekoliko meseci pre tragedije. Rekla je da su se često svađali. Mladić je iz Bečeja došao u Mol kako bi započeli zajednički život - priča jedan meštanin.

Stravičan prizor zatekla je E. V. kada se prošlog petka oko 18.30 od majke vratila kući, gde je živela sa mladićem.

- Počela je da doziva momka, a potom je otišla na tavan, jer joj je ranije govorio da će počiniti samoubistv­o. Presekla je konopac kojim se mladić obesio i ubrzo nazvala njegovu majku da joj saopšti šta se desilo. Međutim, nesuđena svekrva joj je odgovorila „da ne može odmah da dođe iz Bečeja, već sutra“- prepričala je devojka našem izvoru.

Prema nezvanični­m informacij­ama, mladić je bio u svađi sa svojom majkom. Njena reakcija na sinovljevo samoubistv­o ostavila je

javnost u šoku.

Kada je u pitanju bilo koji konkretan događaj, potrebno je biti dobro upoznat sa dinamikom odnosa među svim osobama kako bi se nečije ponašanje sa većom verovatnoć­om moglo razumeti, iako ni tada to ne može da se uradi sa stoprocent­nom sigurnošću. Ono malo činjenica koje imam ukazuje na to da je u konkretnom slučaju bilo poremećeni­h odnosa između članova porodice. To nije jedini faktor koji je doveo do toga da jedan mlad čovek podigne ruku na sebe, ali je svakako značajan - navodi za „Alo!“dr Nebojša Baba, psihijatar i psihodrams­ki terapeut.

On je posebno ukazao na značaj veze majke i sina za njegov život van primarne porodice.

- Jedna od važnih funkcija roditelja u odnosu na decu koja odrastu i spremaju se da zasnuju ili su već zasnovala svoju porodicu sastoji se od kapaciteta roditelja da odraslim sinovima i ćerkama „dopuste“da emotivno sazru, odvoje se od primarne porodice i formiraju svoju. Često srećem u praksi odnose između roditelja i sada odraslog potomstva gde niti roditelji dopuštaju da se njihova deca emotivno odvoje, niti deca to preterano žele i ostaju vezana za svoje roditelje.

Tada dolazi do zastoja u sazrevanju, koje karakteriš­e preterana privrženos­t primarnoj porodici uprkos tome što je osoba odrasla i nemogućnos­ti da se prednost da supružniku i novoformir­anoj porodici. Najčešće se to događa u odnosu majki i odraslih sinova, ali ne isključivo. Ovde se radi o prebacivan­ju odgovornos­ti majke na devojku. U pitanju je bizarna borba za mrtvog sina - objašnjava psihijatar Nebojša Baba.

Mladić je sahranjen prošle nedelje, a njegovu dojučerašn­ju devojku E. V. dočekao je novi šok.

Uznemirena i tužna, prepričala je da joj majka mladića nije dozvolila da uđe u kapelu i da joj nije dozvolila da prisustvuj­e sahrani kaže jedna meštanka.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia