Alo!

Ivana vredi više od svakog zlata

“Nije prijatno odustati od finala EP, ali zdravlje je na prvom mestu, a medalja će sigurno biti”, kaže direktor ASS

- Piše: K. RADULOVIĆ konstantin.radulovic@alo.rs

Upoređujuć­i rezultate finalnog takmičenja skoka udalj na EP u Berlinu s formom u kojoj se nalazi Ivana Španović, jasno je da bi rođena Zrenjanink­a i s jednom nogom stigla do zlatne medalje, ali možda bi to bio njen kraj. Postojala je ozbiljna opasnost da se svakim sledećim skokom stanje povrede Ahilove tetive pogorša, pa su Ivana i njen tim procenili da je odustajanj­e manje bolna opcija.

- Nije prijatno odustati od finala Evropskog prvenstva, gde ste došli da odbranite zlato i znate da imate kvalitet za to. Nažalost, iz iskustva znam da povreda obično dođe onda kad ste najspremni­ji, jer ste u isto vreme i najrovitij­i počinje priču Slobodan Branković, direktor Atletskog saveza Srbije, i nastavlja:

- Evo, pogledajte samo šta se dogodilo u finalu trke na 100 metara. Francuz Džimi Viko se povredio tokom zagrevanja i nije uspeo da istrči trku. To je sport, takve stvari se dešavaju. Važno je samo da ne padnete posle toga.

Direktor nacionalno­g saveza ističe da je Ivana Španović toliko važna za srpsku atletiku, da bi bilo suludo izgubiti je na duži vremenski rok, čak i zbog evropskog zlata.

- Znam da Ivani nije bilo lako, ali rizik je bio prevelik. Ona je vrednija od bilo koje zlatne medalje. Njeno zdravlje mora da bude na prvom mestu, a kad se potpuno oporavi, biće prilika za nove velike uspehe. Uradiće se dodatni pregledi, da vidimo kako će teći period oporavka, ali procene su da situacija nije toliko loša.

Po povratku u Srbiju, Ivana Španović će uraditi još nekoliko testova, a bez obzira na to kakvi će rezultati biti, Atletski savez će u potpunosti stati iza nje.

- Naravno da smo uz nju. Na kraju krajeva, ASS bira lekare kod kojih će ići naši takmičari i mi ih plaćamo. Ivana će imati našu apsolutnu podršku, sve vreme ćemo biti uz nju i zajedno napraviti najbolji plan za povratak na staze starog uspeha. A sigurni smo

da će se ona vrlo brzo vratiti - kaže Branković.

Inače, u Ivaninom odsustvu zlato je pripalo Nemici Malaihi Milako s skokom od 6,75 metara, što je za devet centimetar­a manje nego što je Španovićev­a skočila u kvalifikac­ijama. Zbog toga, odustajanj­e joj je sigurno još teže palo, ali u ASS su svi uvereni da će se naša najbolja atletičark­a vratiti još

jača.

 ??  ?? Slobodan Branković
Slobodan Branković
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia