Alo!

EU smešta sve migrante u BIH!

Polako se ostvaruje plan koji je još pre dva meseca najavio premijer Danske da se migracija zaustavi u Evropi, ali van Evropske unije

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Izgleda da je izbor ipak pao na BIH. Ono što je premijer Danske Lars Loke Rasmusen stidljivo najavio pre dva meseca, odnosno plan Brisela da se „otvore zajednički centri za migrante u Evropi, ali van EU, za sve one koji nemaju uslov da zatraže azil ili su odbijeni“, počelo je polako da se ostvaruje.

U sklopu toga, EU je donirao BIH dodatnih šest miliona evra za podršku u upravljanj­u migracijsk­im tokovima, a ta sredstva nadovezuju se na iznos od 1,5 miliona evra koji je postao operativan u junu. Kako je saopštila Delegacija EU u BIH, sredstvima EU će se unaprediti kapacitete zemlje za identifika­ciju, registraci­ju i upućivanje državljana trećih zemalja koji prelaze granicu, obezbediti smeštaj i osnovne usluge za izbeglice, azilante i migrante i osnažiti kapaciteti za kontrolu i nadzor granica.

Ne treba zaboraviti i da je austrijski premijer Sebastijan Kurc nedavno izjavio da „ilegalne migrante treba zaustaviti na spoljnim granicama EU i brzo vratiti u zemlje porekla, a ako to nije moguće, onda im treba ponuditi privremenu pomoć u centrima u sigurnim trećim zemljama“. Interesant­no, sekretar Centra za bezbednosn­e studije BIH Denis Hadžović kaže za „Avaz“da ta sredstva iz EU nisu za formiranje kampova, nego za privremenu pomoć migrantima.

- Ovih šest miliona evra biće dovoljno da migrantima budu obezbeđeni uslovi, jer ide zima i hladnije vreme. Prave se platforme i na severu Afrike i ovde u okruženju. Albanija je bila nekako najviše targetiran­a kao sabirni centar za izbeglice. Još govorimo o manjem broju migranata, dakle nekih

10.000“- naveo je Hadžović.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia