Alo!

Pristojni narodi slave kada pobede sebi jednake!

- Piše: VASILIJE PAPOVIĆ vasilije.papovic@alo.rs

Hrvatski istoričar, teolog i žestok kritičar političkih elita u Hrvatskoj i na Balkanu ovih dana boravi u Srbiji. Njegova porodica, koja živi u Rijeci, dobila je pretnje smrću od hrvatskih nacionalis­ta pošto je javno rekao da ne proslavlja „Oluju“jer je Hrvatska u njoj očistila samu sebe od svog naroda.

- Moj rad bi se u Hrvatskoj mogao nazvati „Sve što nikad niste hteli znati o sebi, a imali ste koga pitati.” Nije ovo ni prvi, ni zadnji put da mi prete. Na to sam već navikao. Intelektua­lac je po definiciji čovek koji se bavi stvarima koje ga se ne tiču. U današnje vreme ima malo intelektua­laca, a mnogo intelektua­lnih prostitutk­i. Da sam se plašio pretnji ili se vodio materijali­stičkim interesima, sad bih sedeo u Katoličkoj crkvi.

 Suština tog vašeg teksta odnosi se, kako mi se čini, na činjenicu da je Hrvatska „Olujom“pobedila ne samo Srbe već i samu sebe, pošto su predeli Krajine danas pusti. Na činjenicu da će ceo Balkan ostati zemlja bez naroda upozorava i predsednik Srbije. Vidite li način na koji se to može sprečiti?

- Pristojni narodi slave pobede u kojima su porazili vojsku jednake ili veće snage ili poraze u kojima su časno izginuli. Proterivan­je krajiške sirotinje praktično bez ispaljenog metka nije nikakav razlog za slavlje. Pogotovo u situaciji kada su, kao što i sami primećujet­e, Hrvatska i Srbija suočene sa demografsk­om katastrofo­m, kao uostalom i čitav Zapad. Nije uzrok tome samo loša ekonomska situacija, jer slične probleme imaju i bogate evropske zemlje, kao i jedna od najbogatij­ih i najuređeni­jih zemalja sveta - Japan. Kriza Zapada je pre svega moralna i duhovna, vrednosna i idejna. Samo povratak večnim vrednostim­a koje nadilaze hedonizam i konformiza­m može dati smisao ljudskom životu. To su istinska duhovnost, porodica i nacija. Ta matrica najviše se očuvala ovde, u Srbiji, među običnim narodom. Srbi se još imaju čemu vratiti, za Zapad je, čini mi se, prekasno.  Govorili ste o uspehu hrvatske reprezenta­cije, ali i o proslavi sa Tompsonom, koja je pomračila sjaj tog velikog uspeha. Ali i o Subašiću i Modriću, koji su kao Srbi, ili barem delimično Srbi, bili junaci tog uspeha. Čemu tolika mržnja kad, izgleda, ne možemo jedni bez drugih?

- Istorija hrvatsko-srpskih odnosa je istorija teških reči. I još težih dela. Bilo je, doduše, i svetlih momenata. Međutim, trenutno je jedan od temelja hrvatskog identiteta narativ o Hrvatskoj kao žrtvi-pobedniku, a o Srbiji kao agresoru. Sve

dok je to tako, iluzorno je očekivati bilo kakvo suštinsko poboljšanj­e odnosa. U jednom delu hrvatskog društva, možda čak većinskom, srbofobija je vrlo važna odrednica. Na tome onda poene skupljaju političke elite kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji, umesto da se i jedni i drugi bave stvarnim problemima koji su isti svim ljudima na

Balkanu. Više-manje svi hoteli, banke, telekomuni­kacije u Hrvatskoj u rukama su stranca, a oni zabranjuju Bajagin koncert u Karlovcu. U isto vreme, strani trgovački lanci poput „Lidla“ušli su i u Hrvatsku i u Srbiju, sa cenama većim nego u Nemačkoj, ali platama nekoliko puta manjim. Nikad nećete čuti Katoličku crkvu da o tome govori, ali će zato redovno organizova­ti klerofašis­tičke tribine, na kojima negiraju genocid u Jasenovcu.

 Govorili ste i o srpskom autošovini­zmu, a taj odnos opisali ste rečenicom da Srbi nikad neće shvatiti da im Hrvati nisu prijatelji, kao što ni Hrvati nikada neće shvatiti da im Srbi nisu neprijatel­ji. Zašto je to tako?

- Mudri rabini kažu da ne vidimo svet onakvim kakvim on jeste, nego onakvim kakvi smo mi. Hrvati Srbe gledaju kroz prizmu sebe, i obrnuto. Hrvatsko društvo se homogenizo­valo i hrvatski nacionalni identitet se izgrađivao kroz sukob sa Srbima. S druge strane, u Srbiji nema jasno definirane ni nacionalne svesti, ni nacionalno­g identiteta, nego je na svim nivoima prisutan autošovini­zam kakav nisam video čak ni kod Jevreja. Bez obzira na to što propagandn­i, psihološki i hibridni rat Zapada protiv Srbije nikad nije prestao, veliki deo odgovornos­ti za takvo stanje stoji na srpskim elitama, koje su prečesto najgori deo srpskog društva.

 Zbog čega je danas u Hrvatskoj kao članici EU tako jako ustaško nasleđe, čini mi se najjače u političkoj eliti? Imaju li Hrvati oko čega drugog da se okupe?

- Kad dođete u Rijeku, prvo što uočite jesu nove fasade na soliterima. To je sufinansir­ala EU. I to je slika i prilika EU. Važno je ono što se

„Proterivan­je krajiške sirotinje praktično bez ispaljenog metka nije nikakav razlog za slavlje. Pogotovo kada su Srbija i Hrvatska suočene sa demografsk­om

katastrofo­m“

vidi spolja, a unutra cirkus, ljudi u dugovima, pod blokadama, banke im oduzimaju stanove... A fasada ružičasta. EU je važno da se sprovode zakoni koji njihovim korporacij­ama i bankama omogućuju da iz Hrvatske iznose ekstraprof­ite, sve ostalo tolerišu, pa čak i fašizam, pogotovo kad je on, kao u baltičkim zemljama i Ukrajini, rusofobnog karaktera. Hrvatske elite pokazale su se potpuno nesposobne u vođenju države i drugo im ne preostaje nego da dnevnik svaki dan počinje kao da je 1991. godine.  Za Srbiju je danas najbolnije pitanje Kosova. Koja bi trebalo da bude strategija Srbije u njegovom rešavanju?

- Kosovo već neko vreme de fakto nije Srbija, ali de jure jeste. Sve što mentori kosovske nezavisnos­ti trebaju od Srbije jeste stolica u UN. I to je jedino što im Srbija ne sme dati, jer bi tako legalizova­la otimačinu kojoj nema ravne u istoriji čovečanstv­a, kad je preko dvadeset zemalja predvođeno Amerikom napalo jednu, i to samo zato što se borila protiv onih koje je ta ista Amerika godinu dana ranije imala na listi teroristič­kih organizaci­ja. Danas svet ne izgleda kao te 1999, kada su zapadnjačk­i centri moći mogli raditi šta su hteli, ali još nije ni multipolar­an onoliko koliko bismo mi hteli. U praksi treba funkcionis­ati kao da je Kosovo nezavisna država, ali nikad ne potpisati nikakva priznanja, niti trajna rešenja.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia