Alo!

CENE STANARINA VIŠE ZA 20 ODSTO

- Piše: MAJA KERANOVIĆ maja.keranovic@alo.rs

Cene stanova koje akademci uzimaju u zakup već su skočile za oko 20 odsto u Novom Sadu, a za toliko će skočiti i u Beogradu krajem ovog i početkom sledećeg meseca, kada je i najveća potražnja za stanovima od studenata.

U agencijama za nekretnine u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu navode da je potražnja najveća za malim stanovima, i to garsonjera­ma i jednosobni­m, u blizini fakulteta. Cena stana, osim od lokacije, zavisi i od opremljeno­sti, pa su tako skuplji oni stanovi u kojima je, recimo, nov nameštaj i koji su opremljeni klima-uređajem, vešmašinom, LCD televizoro­m i slično.

U Beogradu su najtraženi­ji stanovi u centru, gde se nalazi veliki broj fakulteta, ali i na Voždovcu, zbog FPN-A, FON-A, Saobraćajn­og i Farmaceuts­kog fakulteta.

- Cene stanova sada nisu skočile, ali hoće krajem avgusta i početkom septembra, kada je i najveća tražnja za stanovima, i to za 20 odsto - kaže za „Alo!“Željko Kaluđerovi­ć, agent za nekretnine poznate beogradske agencije.

Cena garsonjera i jednosobni­h stanova na najatrakti­vnijim studentski­m lokacijama, kao što su Vukov spomenik, Vračar i Voždovac, kreću se od 200 do 250 evra. Međutim, poslednjih godina, kako navodi naš sagovornik, studenti se odlučuju i za veće stanove. Naime, više njih iznajmi jedan veći stan, a kad podele sve troškove, izađe ih relativno povoljnije nego da iznajme manji stan, čiji je zakup skuplji.

- Recimo, za 250 evra u centru grada može da se iznajmi garsonjera, a u Mirijevu, koje je dobro povezano sa centrom grada, za 220 evra može se iznajmiti dvoiposoba­n stan. U tom stanu

mogu da se smeste tri do četiri studenta. Kad podele kiriju i druge troškove, to će ih izaći od 90 do 100 evra po osobi - navodi Kaluđerovi­ć.

U Novom Sadu su najtraženi­ji stanovi u centru, kao i u naselju Grbavica. U proteklih mesec dana, kako navode u novosadski­m agencijama za nekretnine, došlo je do naglog porasta cena stanova za izdavanje.

- Razlog je što su mnogi

stanovi ostali prazni jer studenti tokom leta nisu želeli da plaćaju troškove zakupa, pa su vlasnici, da bi nadoknadil­i zakupnine i troškove održavanja stanova, cene podigli za skoro 20 odsto. One garsonjere koje su bile 130 evra sada su 150, pa čak i 160 evra, a one koje su bile 150 sad su 180 evra - kaže za „Alo!“Milka Simić iz renomirane novosadske agencije.

U Nišu su najtraženi­ji stanovi u blizini Medicinsko­g fakulteta, kao i u blizini Pravnog i Ekonomskog fakulteta. Cena garsonjere i jednosobno­g stana je od 120 do 150 evra, dok se jednoiposo­ban i dvosoban mogu iznajmiti po ceni od 150 do 200 evra. U Kragujevcu su najtraženi­ji stanovi na tri lokacije - centar, Bubanj i Vašarište. Garsonjere i jednosobni stanovi se mogu iznajmiti po ceni od 100 do 120 evra, a jednoiposo­bni i dvosobni za oko 150 evra.

 ??  ?? Potražnja najveća je za malim stanovima, i to garsonjera­ma i jednosobni­m, u blizini fakulteta
Potražnja najveća je za malim stanovima, i to garsonjera­ma i jednosobni­m, u blizini fakulteta
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia