Alo!

Amerikanci za podelu, ŠIPTARI SE I NE PITAJU! delu, TAJU!

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

JOVANOVIĆ: Pogrešili smo što prvo nismo pregovaral­i s Vašingtono­m, pa tek onda s kosovskim Albancima.

ANĐELKOVIĆ: SAD su pokazale da su spremne da saslušaju sve predloge

Hteli to neki da priznaju ili ne, pozicija Vašingtona, odnosno aktuelne administra­cije Donalda Trampa, kada je o Balkanu i našoj zemlji reč, promenila se u odnosu na ranije, kada su u Beloj kući boravili Obama, Buš i Klinton, pa se preko Atlantika sada sluša i šta ima da kaže srpska strana.

Podsećanja radi, od toga da je cela priča oko Kosova gotova stvar, do toga da se ideja o razgraniče­nju ne odbacuje, odnosno kako su sada naveli iz američke ambasade u Prištini, „SAD će ostaviti dve strane da postignu sporazum, ali će Beogradu i Prištini jasno biti da neće imati neograniče­nu slobodu delovanja“.

„Osim da ne ostave prostora da planovi, o kojima govore kosovski predsednik Hašim Tači, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar Ivica Dačić, dovedu do destabiliz­acije, strane u dijalogu će imati neograniče­nu slobodu da odluče o sudbini svojih država“, naveli su iz američke ambasade.

Nekadašnji šef diplomatij­e Vladislav Jovanović smatra da smo u startu pogrešili što odmah direktno pregovaral­i s Vašingtono­m, nego s Prištinom.

- Oduvek su se samo Amerikanci pitali i trebalo je odmah da pričamo s njima, a tek posle s Albancima na Kosovu, jer oni će uraditi onako kako im narede iz Vašingtona. Eto, sada nam prepuštaju neko kreativno rešenje da pronađemo, što je pomak u odnosu na raniji stav prema nama, ali daleko od toga

da su otvorili svoje karte do kraja. Kakav god dogovor bude na kraju, to će biti dogovor između nas i Amerikanac­a. Upravo tu moramo da pojačamo pritisak i budemo što bolji s njima, jer je i njima u interesu da se ova situacija reši, pre svega jer je Kosovo bezbedonos­ni rizik za njih, što se tiče migranata i terorizma - navodi Jovanović i dodaje da na kraju čak ni Vašington ništa ne može da uradi bez naše saglasnost­i, odnosno da „naše ne nije ništa slabije od njihovog da“.

Kako navodi analitičar Dragomir Anđelković, takvo saopštenje

Ambasade SAD u Prištini je dobar signal za nas.

- Činjenica je da ovo nije kategoričk­i odbacivanj­e podela Kosova, tako da je dobro da smo dobili takav stav. Postoji prostor da se dobije još nešto malo više od SAD, ali Beograd mora da stavi do znanja da priča samo o podeli Kosova, a ne razgraniče­nju Albanaca i Srba i razmeni teritorija - navodi Anđelković.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia