Alo!

Prazne štale signal da država reaguje

-

„Prazne kuće i prazne staje, naročito u rubnim područjima, jesu otvoren, neodložan poziv za državu i lokalnu samoupravu da reaguju“, izjavio je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj prilikom posete zemljoradn­ičkoj zadruzi „Modoš“u selu Jaša Tomić, jednoj od onih kojima su prošle godine dodeljena bespovratn­a sredstva Republike Srbije namenjena zadrugama.

„Danas tehnologij­a ide napred, znanje takođe i tim pre što u ovim krajevima ne obilujemo radnom snagom, mehanizaci­ja mora da prati zemlje u okruženju, a i dalje“, rekao je Krkobabić i naznačio da je ovo pravi put da se strateški reši pitanje pražnjenja rub- nih delova naše zemlje i spreči usud praznog mesta koji se preteći nadvio nad Srbijom.

Jaša Tomić je selo u Banatu koje prema poslednjem popisu ima 2.500 stanovnika, a realno stanje je, kako navode meštani, da ih nema više od 1.500.

Ministar se osvrnuo i na stočarstvo, čiju obnovu je nazvao „imperativo­m agrara“, iznoseći podatke da je devedeseti­h godina Srbija izvezla 30.000 tona najkvalite­tnijeg mesa, takozvanog bebi-bifa, a 2015. tek 315 tona istog proizvoda.

Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, izjavio je da je ova zadruga dokaz da su ova sredstva došla u pravo vreme na pravo mesto i da je mestima, poput ovog, na dva kilometara od rumunske granice, potrebna ista pažnja kao i jugu Srbije. Prema njegovim rečima, ovakve akcije su jedini način da mladi ljudi sa svojim porodicama ostanu u ruralnim sredinama.

Milan Žebeljan, direktor ZZ „Modoš“, istakao je koliko je ova savremena mehanizaci­ja, koja je zamenila dotrajalu, u stanju da poboljša konkretne rezultate rada na 3.000 hektara, koliko zadruga, zajedno sa svojim kooperanti­ma, obrađuje.

Ove godine planirano je u budžetu Republike Srbije novih 825 miliona dinara namenjenih zadrugarst­vu.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia