Alo!

Od pozornika do tragično ubijenog generala!

-

Uspon Radovana Stojičića Badže (46) započeo je 1989, kada je predvodio upad specijalac­a u rudnik Stari trg, gde su štrajkoval­i albanski rudari, nastavio se ratovanjem u istočnoj Slavoniji, a vrhunac je doživeo nakon što je lično pratio predsednik­a Republike Slobodana Miloševića u Dejton. Tvrdio je da je Beograd najbezbedn­iji grad na Balkanu. „Moja profesija je moj život“, govorio je.

Služeći se ovlašćenji­ma koja je pokrivao novi zakon o činovima pripadnika MUP-A, Milošević ga je nagradio najvišim činom, proglasivš­i ga general-pukovnikom.

I dok su Stojičiću analitičar­i predviđali mesto ministra policije, kada je Sokolović izabran za savezni nivo, dogodila se tragedija. Radovan Stojičić ubijen je između 10. i 11. aprila 1997, pred očima svog sina u restoranu „Mama mia“u centru Beograda, a njegov ubica već dve decenije izmiče pravdi. Badža je te noći sedeo u manjoj sali restorana s prijatelje­m, carinskim službeniko­m Milošem Kurdulijom, a za stolom do njih sedeo je Badžin sin Vojislav. Napadač, s vunenom kapom preko lica, ušao je u pun restoran, gostima je naredio da legnu na pod i popeo se do manje sale, u kojoj je sedeo Badža. Ubica je ispalio sedam hitaca ka Stojičiću, od kojih ga je pogodilo šest. Egzekutor se potom dao u beg, a pri izlasku ispalio je još tri hica u izlog restorana.

U naredne dve decenije menjale su se vlasti, čelnici policije, ali likvidacij­a Stojičića i dalje nije rasvetljen­a. Čak je i skupštinsk­i anketni odbor o ovoj likvidacij­i raspravlja­o 2001. godine, a zaključak je bio da su policijsko­g generala „ubile cigarete“, kao i da je „Badža ubijen zato što je imao veći apetit nego što su mu dozvolili“. Tačnije, verovalo se da je posle saradnje u švercu cigareta došao u sukob sa jednim moćnim biznismeno­m, povezanim sa crnogorski­m državnim vrhom.

Iako se verovalo da je Stojičića života koštao posao sa švercom cigareta, u medijima se spekulisal­o i da je kriminalna grupa „Amerika“ubila ovog policijsko­g generala. Badžin više puta osuđivani sin Vojislav je svojevreme­no izjavio da mu je ubistvo oca obeležilo čitav život. - Svakog dana razmišljam o toj noći, ali čovek nauči da živi s tim. Ipak, najviše me boli što pojedini njega i njegove kolege pominju kao da su bili psi, a ne ljudi koji su gradili ovu zemlju. Nada umire poslednja. Prošlo je toliko godina, ali i dalje želim da ubica bude uhapšen - rekao je Vojislav. N. MARIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia