Alo!

Ljubav, tajni sastojak ajvara Prva nagrada novi šporet

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Ljute paprike, ali slatka atmosfera, stare, dobre peći na drva, džakovi i džakovi paprika… To je delić atmosfere na jučerašnje­m takmičenju „Izađi mi na teglu“, koje je na Adi Ciganliji očaralo prisutne, koji nisu očekivali da će im na „beogradsko­m moru“miris ljute paprike otvoriti apetit, ali i da će gledati i učiti kako se pravi ajvar.

Svima je dobro poznat ukus ove mazalice, koja neretko i pre prvih zimskih dana već bude pojedena, ali mnogi misle da je za pravljenje ovog specijalit­eta potrebno sat do dva. Međutim, ekipa „Alo!“otkrila je da za kvalitetan ajvar ipak treba barem pet sati. Neretko se na posao potroši ceo dan, rekla nam je takmičarka Slavica Lošić

(59) iz Bora, koja može da se pohvali srebrnom medaljom za kvalitet cepkanog ajvara od pre dve godine.

Ovo mi je treći put da učestvujem, ali sam sada prvi put ukrstila varjače sa ostalim učesnicima u Beogradu. Zaova me je pozvala da joj pomognem da pokušamo da napravimo najbolji ajvar. Zna da imam tajni sastojak, a i ovde ima dosta posla pranje paprika, pečenje, ljušćenje, seckanje, ukuvavanje, začinjavan­je, pa još i tri različite jačine ljutine - kaže ova domaćica, koja već 30 godina usavršava svoj recept.

Mnogi posetioci čudili su se kako ovi vredni domaćini, među kojima i te kako ima i pripadnika jačeg pola, izdržavaju da na vreloj letnjoj temperatur­i provode sate uz vreo šporet.

- Sve je stvar navike. Naučio sam uz mamu ceo postupak, kao i da uvek primenim tajni sastojak - prstohvat ljubavi. Iako je za naše domove naš ajvar najbolji na svetu, hteli smo da čujemo i objektivno mišljenje naših sugrađana, jer ne znamo da li su prijatelji iskreni kada hvale recept ili samo žele na Na jučerašnje­m takmičenju učestovalo je 15 ekipa sa opštine Čukarica, istakla je organizato­rka manifestac­ije Ljiljana Vukotić i naglasila da će se nadmetanje nastaviti i u drugim prestoničk­im opštinama - Barajevu, Lazarevcu, Rakovici, Savskom vencu, kao i u još 30 gradova Srbije.

Svi učesnici dobijaju 25 kilograma paprike, ulje, so, sirće, šporet za pečenje, drva za loženje, takmičarsk­i štand, a oni samo treba da ponesu svoju srećnu šerpu i pribor - kaže za „Alo!“Vukotićeva i dodaje da je prva nagrada u svakom gradu šporet i učešće u velikom finalu 13. oktobra.

poklon teglu. Recept imamo duže od 30 godina. Kod nas je to tradicija, tada se porodica okuplja, pa osim u pravljenju zimnice, uživamo u kvalitetno­m druženju - kaže za „Alo!“Marko Blanuša (26) sa Karaburme, koji je na takmičenje poveo i svoju baku, da mu pomogne u ljušćenju paprika. Ona mu tu i tamo dobaci neki savet, poput onog da paprika ne sme ni slučajno da zagori.

Galeriju slika s ove manifestac­ije pogledajte na našem portalu alo.rs.

 ??  ?? Ajvar se pravi
i po pet sati Marko Blanuša (levo)
sa svojim timom Rame uz rame sa nežnijim
polom
Slavica Lošić Ljiljana Vukotić
Ajvar se pravi i po pet sati Marko Blanuša (levo) sa svojim timom Rame uz rame sa nežnijim polom Slavica Lošić Ljiljana Vukotić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia