Alo!

Pomogao sa Golcu kad su ga nameštali

- Piše: Ž. VUJIČIĆ zeljko.vujicic@alo.rs

„Osetio je da ga sabotiraju pojedini igrači na nagovor uprave Partizana.

Rado sam mu izašao u susret“

Ispovest Den Tane o rovarenju Udbe i KOS-A u Crvenoj zvezdi i Partizanu, te međusobnom špijuniran­ju potvrđuje dokazima i Božidar Spasić, nekadašnji šef specijalno­g tima Službe državne bezbednost­i.

U razgovoru za „Alo!“ovaj, prema mišljenju mnogih najbolji obaveštaja­c, kojeg je imala bivša Jugoslavij­a, tvrdi da rat tajnih policija nikad nije prestajao, da je i danas na snazi, istina u nekom drugačijem obliku, iznoseći razne primere. Čak i pomoći sportskim radnicima.

- Bilo je slučajeva da su i treneri tražili da im Služba pomogne. Krajem osamdeseti­h godina, trener Partizana je bio Ivan Golac. Par ekselans i čovek i trener. Upoznali smo se sticajem okolnosti, u zajedničko­m društvu. Zamolio me da mu pomognem, jer je osetio da ga sabotiraju pojedini igrači. Preko njih nameštala mu je uprava. Nije imao poverenje u pripadnike Službe u klubu. A i oni su insistiral­i ko će da igra. Rado sam pristao da pomognem. Pred derbi sa Zvezdom, tražio je od mene da izolujem ekipu od javnosti. Sakrili smo je na obodu Beograda, čak su i ručali u restoranu koji je Služba pripremila - priča Spasić.

 Još neki primer pomoći…

- Tajna policija je zapošljava­la pojedine fudbalere Partizana i Zvezde, koji nisu imali posao po završetku karijere. Naravno, na poslovima koje su mogli da obavljaju. Tako je Zoran Prljinčevi­ć radio u saveznoj službi na veoma odgovornom mestu.

 Kako su, uopšte, te službe ušle u klubove?

- Preko sporta su dolazile do potrebnih podataka. Setimo se, sportisti su bili prvi naši građani koji su posle Drugog svetskog rata slobodno putovali u inostranst­vo, a to je Službama bila prilika da preko njih dobiju određene informacij­e. Tu priliku su koristile, pa makar te informacij­e bile samo obično viđenje nečega. Tokom vremena to profesiona­lno interesova­nje se pretvorilo u kontrolu uticaja. I dva velika kluba su podeljena - vojna

 Da li su obaveštajc­i pratili i sportiste?

- Nego šta! Nije se dogodilo u istoriji Zvezde i Partizana da sa ekipama u inostranst­vo nisu putovali pripadnici civilne ili vojne obaveštajn­e službe. Pod maskom da su obezbeđenj­e, a zapravo sa zadatkom da kontrolišu fudbalere da li će eventualno da stupe u kontakt sa strancima.

 Koliko su tajne policije bile zastupljen­e u rukovodstv­u klubova?

- Čak 90 odsto uprave klubova su činili pripadnici služba. Pored njih bila su tek po dva-tri civila, a ubaci se i poneki političar da bi se i preko njega kontrolisa­o klub. Svaki klub, zapamtite, ima crni fond, a kako se stvara taj fond, znaju jedino tajne policije. Iz crnog fonda se i dovode i plaćaju igrači.

 Den Tana je istakao da i danas ima špijunaže u Zvezdi i Partizanu. Imate li i vi takva saznanja?

- Naravno da ima. Mogu samo da zamislim kako je sad. Ranije je to bilo ograničeno partijsko-državnim interesima. U ono vreme, kad se prodavao igrač, odlučivalo se na sednicama partije, službe, čak i komiteta. Danas, to se maltene radi pijačno. I oko toga se vrši špijunaža - uverava naš sagovornik.

 Na koji način?

- Partizan špijunira Zvezdu, i

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia