Alo!

SAD traže da sporazum ne utiče na BIH!?

-

- Izjavom da će SAD prepustiti Beogradu i Prištini da postignu dogovor o KIM, ali da dve strane neće imati neograniče­nu slobodu u delovanju, Amerika pokazuje da je nezaobilaz­an činilac u rešavanju kosovskog problema, bez čije saglasnost­i neće biti verifikova­no bilo kakvo rešenje - smatra Milovan Drecun, predsednik skupštinsk­og odbora za Kosovo i Metohiju, i dodaje da stav ambasade SAD u Prištini vidi i kao upozorenje da moguće rešenje kosovskog pitanja ne sme da se poput domino efekta odrazi na druge zemlje u regionu. - Mislim da se izjavom cilja na BIH koja bi, ili barem njeni delovi, možda pokušala da primeni rešenje koje bi se postiglo sa KIM - naveo je Drecun.

Kosnet: Pričajmo o novim idejama

Novi američki ambasador u Prištini Filip Kosnet, koji bi tu poziciju trebalo da preuzme nakon službe u Ankari, naveo je da se pozicija „SAD po pitanju razmene teritorija nije promenila“.

- Pozicija administra­cije je da mi podržavamo dijalog koji olakšava EU između Prištine i Beograda. Mislimo da je važno da obe vlade i druge zaintereso­vane strane u ovim zemljama krenu napred kreativnim razmišljan­jem o načinima kako da prevaziđu dugotrajne tenzije između Kosova i Srbije. Smatramo da je važno da obe zemlje budu u mogućnosti da razgovaraj­u o novim idejama, ali to nije šifra za razmenu teritorija ili bilo koji konkretni tok akcije. Želimo da vidimo s kakvim će idejama dve vlade da izađu u kontekstu dijaloga

- naveo je Kosnet.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia