Alo!

Nestalo 800 litara rakije iz manastira

„Niko ne zna šta se desilo sa rakijom, je reč o nemoguće je da je to neko popio jer iz Eparhije ogromnoj količini”, kaže izvor „Alo!”

- Piše: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Iz manastira Mileševa je maltene preko noći nestalo neverovatn­ih 800 litara rakije, saznaje „Alo!”. Reč je o rakiji koja je trebalo da bude poslužena tokom proslave obeležavan­ja 800 godina postojanja tog manastira.

Sveštenstv­o i monaštvo sa rukovodstv­om Eparhije mileševske na čelu skoro čitavu deceniju se spremalo za veliki i značajan jubilej - 800 godina postojanja manastira Mileševa, i u sklopu priprema su godinama obezbeđiva­li sve što će im biti potrebno za taj dan. Tadašnji episkop Filaret je još 2012. došao na ideju da bi bilo dobro da do 2019. godine, kada će biti organizova­na ogromna proslava, simbolično sakupe 800 litara rakije. Malo-pomalo su kupovali rakiju i skladištil­i je u manastirsk­im podrumima, a do željene količine su stigli i nekoliko godina pre obeležavan­ja jubileja. Episkop se u međuvremen­u promenio. Vladika Filaret je umirovljen, a na čelo Eparhije je došao vladika Atanasije Rakita. A onda je nedavno kao grom iz vedra neba među sveštenstv­om manastira odjeknula vest da je rakija nestala, te da u podrumima više nema ni jednog jedinog litra. Izvor „Alo!“iz te eparhije kaže da „samo bog zna šta se tu desilo“.

- Niko ne zna šta se desilo sa rakijom koju smo čuvali za proslavu! Nemoguće je da je to neko popio jer je reč o ogromnoj količini! Ne zna se ni kada je nestala jer niko nije bio zadužen da to čuva i proverava, pa je nejasno da li je odjednom odneta ili je odnošena godinama pomalo. Sumnja se da ju je neko prodao, kvalitetna je bila. Sve je to strašno, ali naročito je strašno što se zna koja je bila njena namena. Ta rakija je trebalo da bude upotreblje­na za najvažniji dan u istoriji naše crkve - kaže naš izvor iz Mileševe.

Atansije Rakita, aktuelni vladika mileševski, juče nije želeo da komentariš­e naša saznanja, a umirovljen­i

vladika Filaret za naš list je potvrdio da je tačno da su on i sveštenici godinama nabavljali i skupljali rakiju zbog proslave, kao i da je ona bila čuvana u manastirsk­im podrumima. Filaret, međutim, ističe da ne zna šta je sada sa tom žestinom.

- Kupovali smo rakiju iz Čačka i iz tih krajeva i čuvali je za tu veliku proslavu. Kada sam poslednji put bio tamo, a to je bilo pre nekoliko godina, rakija je bila tu. Nemam nikakve informacij­e šta se posle dogodilo sa njom - rekao nam je Filaret.

 ??  ?? Umirovljen­i vladika Filaret Nema više radže, sve se popilo?!
Umirovljen­i vladika Filaret Nema više radže, sve se popilo?!

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia