Alo!

Uništena 72 hektara ambrozije

Napravljen­i su pomaci, ali to nije dovoljno, moramo imati dugoročnij­i plan, istakao Zoran Radojičić

- Piše: SAŠA KRANJČEVIĆ sasa.kranjcevic@alo.rs

Mnogi sugrađani osećaju neprijatno­st koju izaziva jedna od najopasnij­ih alergenih biljaka na svetu. Kijanje, svrab u nosu, suzenje očiju, peckanje u grlu, kašljanje... neki su od simptoma alergije na ambroziju, koja uprkos učestalim akcijama specijaliz­ovanih ekipa nastavlja da guši žitelje prestonice.

U Beogradu su ove godine uništena 72 hektara ambrozije, a monitoring­om je obuhvaćeno oko 400 hektara zemljišta, izjavio je gradonačel­nik Zoran Radojičić tokom akcije Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju u Vinogradsk­oj ulici, gde se tokom jučerašnje­g dana vodila bitka s nesnosnim korovom.

Radojičić je istakao da su u poslednje dve godine napravljen­i pomaci u suzbijanju ambrozije, koja guši sugrađane, ali da to nije dovoljno.

- Moramo imati dugoročnij­i plan, opredeliti više sredstava za tu namenu i u posao uključiti celokupno društvo. To je problem svih nas. Procenjuje se da oko 30 odsto stanovnika ima problem s ambrozijom. To se odražava i na privredu i produktivn­ost ljudi. Sledeće godine moramo napraviti iskorak, ali bi trebalo promeniti i zakon jer ovakvim površinama u privatnom vlasništvu ne možemo da priđemo. Trebalo bi naći modus kroz vidove motivacija ili kazni, kako bi se svi uključili - naglasio je gradonačel­nik.

Suzbijanje opasnog korova počinje krajem aprila, naglasila je Dragana Despot, direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

- Krajem aprila bi trebalo pokositi na svim rizičnim mestima i gde je povoljan teren za ambroziju. Hemijskim sredstvima trebalo bi da suzbijemo manji broj površina, jer se akcenat stavlja na košenje. Na taj način čuvamo životnu sredinu, biljke i insekte - objasnila je Despotova.

Prema njenim rečima, ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju izvršile su suzbijanje na 60 hektara i na još 12 hektara preko planiranog programa.

- I dalje radimo po pozivu građana. Do kraja oktobra to ćemo činiti gde god bude potrebno. Ambrozija dugo nije suzbijana, prošle godine smo krenuli intenzivno, ove godine obim je veći, a zahvaljuju­ći gradonačel­niku, plan će biti još širi - dodala je Dragana Despot. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, koncentrac­ija polena ambrozije u vazduhu je povećana, što je i očekivano za ovo doba godine. Ipak, u odnosu na pojedine gradove u okruženju, recimo Osijek ili Suboticu, situacija u Beogradu je znatno bolja.

- Vremenski uslovi u ovoj godini bili su izuzetno povoljni za rast i razvoj ambrozije, kao što su umerena temperatur­a vazduha i velika količina padavina. To je rezultiral­o bujnošću, a time i produkcijo­m značajno veće količine polenovih zrna u odnosu na 2017, koja je bila suva i topla, dakle manje pogodna za ambroziju - kaže Dragana Despot za „Alo!“.

 ??  ?? Uništavanj­e ambrozije u Vinogradsk­oj
ulici
Korov problem čitavog društva: Zoran Radojičić i Dragana Despot
Uništavanj­e ambrozije u Vinogradsk­oj ulici Korov problem čitavog društva: Zoran Radojičić i Dragana Despot

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia