Alo!

PACOLI IDE DA MOLI BOLTONA, ALI JE MALO ZAKASNIO!

-

Ekipa okupljena oko Ramuša Haradinaja ostala je u šoku nakon izjave Džona Boltona da „SAD nemaju ništa protiv razmena teritorija ako se Srbija i Kosovo dogovore“.

Iako je premijer takozvane republike Kosovo u više navrata govorio kako „Priština u svojoj politici samo sledi SAD“, izjava savetnika američkog predsednik­a za nacionalnu bezbednost izazvala je pravu paniku među pojedinim političari­ma na Kosmetu koji se protive bilo kakvom dogovoru. Upravo je i zbog toga Bedžet Pacoli rešio da se, po svaku cenu, što pre sastane sa Džonom Boltonom.

- SAD su ključni i doživotni partner Kosova, a sa Boltonom ću pričati kako da ojačamo saradnju - naveo je Pacoli, koji očekuje da se s Boltonom sastane u toku naredne nedelje.

Ne treba zaboraviti da je Ramuš Haradinaj u više navrata izjavljiva­o da „Tači nema mandat da priča o korekciji granica“, kao i da je „moguće samo pripajanje Preševske doline Kosovu, ali ne i podela Kosova“. Pacoli

je do sada u javnim nastupima jasno podržavao Ramuša Haradinaja, ali šefu kosovske diplomatij­e ne bi bio prvi put da promeni stranu, tako da bi u slučaju nepovoljno­g razgovora sa Boltonom i on odjednom mogao da postane pristalica kompromisa. U međuvremen­u, SAD su spremile i novog ambasadora za Kosovo, Filipa Kosneta, koji bi na toj funkciji trebalo da zameni Delavija. Interesant­no, Kosnet je trenutno raspoređen u Ankari, a novi američki ambasador je angažovan u kancelarij­i Stejt department­a za borbu protiv terorizma, političko-vojna, obaveštajn­a pitanja i istraživan­je u Evropi. Veći deo Kosnetove karijere, prema formalnoj biografiji, bio je usredsređe­n na međunarodn­u saradnju i političko pomirenje. Očigledno je da su SAD promenile politiku kada je reč o Balkanu, što bi i Pacoli trebalo da sazna iz prve ruke, tokom predstojeć­eg susreta sa Boltonom.

 ??  ?? Dačić je ipak pre stigao do Boltona
Dačić je ipak pre stigao do Boltona
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia