Alo!

Uzeo milione od Šiptara, pa u Beogradu drži lekcije o demokratij­i!

Bivši tužilac Euleksa zatvorio istragu o kidnapovan­ju dvoje srpskih novinara na KIM, a Priština ga optužila da je primao mito od albanskih advokata, nakon čega je dobio novo zaduženje

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Kada vam lekcije o demokratij­i, pravu i borbi protiv kriminala drži neko kao što je Mauricio Salustro, onda se to zaista graniči sa zdravim razumom.

Većina ljudi u Srbiji verovatno i ne zna ko je nekadašnji tužilac Euleksa, koji trenutno radi pri misiji OEBS-A u Beogradu, ali dovoljno je reći da će ostati zapamćen kao jedini tužilac u istoriji koji je obustavio istragu o slučaju bez sprovedeni­h istražnih radnji, što je bio dužan da uradi.

Naime, radi se o slučaju OVK kidnapovan­ja dvojice novinara 21. avgusta 1998, a radilo se o našim kolegama iz Radio Prištine Ranku Pereniću i Đuru Slavuju. O njihovoj sudbini se i danas ništa ne zna, a Salustro je istragu zatvorio 2013. Kako su naveli iz UNSA, u više navrata su kontaktira­li s misijom OEBS-A u Beogradu, gde je Salustro sada zaposlen, zvanično upućujući zahtev za razgovor,

ali odgovor nikada nisu dobili. I dok se danas Salustro u Srbiji, kao blizak saradnik Dragane Boljević (Društvo sudija Srbija) i sudije Miodraga Majića (predsednik Udruženja CIPRES), čije tribine ne propušta, zalaže da „sudijska struka i građani moraju da pristisnu Vladu u vezi s reformom pravosuđa“, ali i drugim stvarima, nekako se uvek zapostavi činjenica da je tokom mandata na Kosmetu italijansk­i tužilac znatno uvećao svoj bankovni račun.

Naime, on je samo za obuku budućih tužioca u sklopu programa EU na Kosovu i davanja licenci za buduće trenere tužilaca zaradio 300.000 evra, ali to je ništa u odnosu na ono za šta ga optužuju čak i iz Prištine.

Tu se pre svega misli na slučaj protiv Azema Sulje, jednog od bivših šefova OVK, koji je bio upleten u ubistva i političke atentate nakon rata na Kosovu 1999, a čime bi se sada mogao pozabaviti i Specijalni sud za zločine OVK uz periodu od 1998. do 2000.

U velikom skandalu, kako su tada preneli „Ekspres“, ali i drugi kosovski mediji našlo se nekoliko sudija i tužioca Evropske misije za vladavinu prava Euleks, zbog sumnji da su uzimali mito od nekih domaćih advokata u vezi sa slučajevim­a koji su povezani sa zločinima na KIM. To se pre svega odnosilo na Marusija Salustra, ali se istraživao i sudija Frančesko Fjori zbog korupcije i uzimanja mita, odnosno da je zahvaljuju­ći njima istraga protiv Azema Sulje mirovala. Ubrzo nakon toga, Salustro nagrađen je novom pozicijom, ovoga puta pri misiji OEBSA u Beogradu, gde sada drži lekcije na koji to način demokratij­a funkcioniš­e.

 ??  ?? Dragana Boljević Đuro Slavuj Ranko Perinić Miodrag
Majić
Dragana Boljević Đuro Slavuj Ranko Perinić Miodrag Majić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia