Alo!

LEPOTICA I ZVER

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Neustrašiv­a i ženstvena, samohrana majka Mira Adamović (40) poznata je u Majdanpeku, a i šire, po tome što radi poslove kojih se retko prihvataju i muškarci. Bila je jedini taksista u svom gradu, vozila je kamion, a onda se odlučila na nov izazov i opet iznenadila sve oko sebe - postala je vozač dampera u Rudniku „Majdanpek“.

Od avgusta prošle godine, Mira radno vreme provodi vozeći jedan od najvećih i najtežih kamiona u državi damper od 220 tona, čija guma, koja inače košta 35.000 evra, ima prečnik od 4,3 metra, a visina samog vozila, koje dnevno proguta i 2.000 litara nafte, dostiže neverovatn­ih devet metara. Poređenja radi, putnički autobus je niži od gume ove grdosije.

To je vozilo kao i svako drugo, ako se zanemari impozantna veličina. Čak mi je lakše da upravljam njime nego automobilo­m, jer volan mogu da okrećem jednim prstom. U svakom trenutku moram da budem 100 odsto fokusirana na vožnju, ali ništa nije teško kada uživate u svom poslu - priča nam Mira i dodaje da je najvažnije da se za damper prvo prođe obuka od tri meseca, jer je taj period dovoljan da se stekne osećaj za to vozilo.

Prvi put kada je sela u damper, sagovornic­a „Alo!“se pomalo i uplašila, ali je upravo zbog adrenalina još više zavolela svoj posao, kojim prkosi predrasuda­ma da su žene loši vozači.

Pamtim da su me kolege zagledale kada sam došla prvog dana na posao, čudile se otkud ja ovde. Komentaris­ali su da su neki od njih čak i povraćali kad bi ušli u vozilo i krenuli da se spuštaju u rudnik. Nije naivno kada ne vidite kraj vozila, a ispred vas pravi ponor. Čini vam se kao da ćete se svaki čas sleteti s puta. Međutim, mi smo ovde velika porodica, podržavamo i savetujemo jedni druge, jer čak i nakon 20 godina iskustva dođemo u situaciju da se zapitamo - a šta sad?!- priča Mira i dodaje da je razlog to što se putevi u rudniku stalno menjaju, put po kojem danas vozi već za nekoliko sati više ne postoji.

Razlog Mirine odluke da vozi damper krije se u njenom detinjstvu. Kako kaže, odmalena je slušala očeve priče o tome kako popravlja velike mašine. Često ju je vodio na posao, gde je ona, kao mala devojčica, odlučila da jednog dana „ukroti grdosiju“, šaljivo ističe naša sagovornic­a.

Dok su druga deca maštala o tome da postanu fudbaleri, kosmonauti, mene je samo ovo zanimalo. Iskustvo sam sticala vozeći taksi i kamion. Ovde je svaki dan novi izazov, a za mene je to avantura u ovom malom gradu - kaže Mira i ističe da i njen dvanaestog­odišnji sin sa velikom strašću priča vršnjacima o poslu svoje majke i o tome da će i on jednog dana upravljati ovim divom.

 ??  ?? Neustrašiv­a: Mira Adamović
Neustrašiv­a: Mira Adamović
 ??  ??
 ??  ?? Visina dampera neverovatn­ih devet metara
Visina dampera neverovatn­ih devet metara

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia