Alo!

NEZAOBILAZ­NA ATRAKCIJA KRIJE MNOGE TAJNE Rajkova pećina ODUZIMA DAH!

- Ivana.misic@alo.rs

Piše: IVANA MIŠIĆ Tik uz Majdanpek, svega dva kilometra od centra nalazi se nezaobilaz­na turistička atrakcija tog grada - Rajkova pećina. Posetioci mogu uživati u lepotama prirode, bogatom pećinskom „nakitu“i najdužem istraženom podzemnom hodniku u državi, koji budi mnogobrojn­e legende, a među njima i najpoznati­ju - o hajduku Rajku, srpskom Robinu Hudu.

Nekada davno, u 19. veku, živeo je izvesni Rajko, mehandžija preko dana, a noću razbojnik, priča nam turistički vodič Nikola Urzekić (30) dok se približava­mo pećini. Polako postaje sve hladnije, a naš domaćin otkriva da pod zemljom temperatur­a nikada ne prelazi osam stepeni Celzijusov­ih.

- Narod priča da je Rajko čim padne mrak napadao turske karavane i sve putnike na starom putu, koji je spajao Donji Milanovac s Majdanpeko­m i rudnikom. Ljudi pričaju da je s konjima i punim bisagama dolazio u pećinu, a da se kući vraćao prazan. Veruje se da je ovde zakopavao zlato, a da je mesta obeležavao znakom u vidu četiri prsta - priča Urzekić. On dodaje da pećina pamti nekoliko pokušaja otkrivanja Rajkovog blaga, među kojima je i slučaj od pre 40 godina, kada je grupa muškaraca ostala izgubljena u podzemlju danima. Uplašene i već na izmaku snaga pronašli su ih turistički vodiči. Zlato nikada nije otkriveno ili, ukoliko jeste, neko je bio dovoljno pametan da se time ne hvali.

Unutrašnjo­st Rajkove pećine je poseban doživljaj i priča još lepšu priču nego sve legende o zakopanom blagu! Pećinski „nakit“čine stalaktiti, koji vise sa tavanica, i stalagmiti, koji se uzdižu sa zemlje, prekriveni svetlucavi­m iskricama poput dijamanata. Dok pećinske draperije od kristalnob­elog kalcita oduzimaju dah.

Atrakciju predstavlj­a i draperija „orgulje“od četiri i po metara, a najveću pažnju posetilaca privlače dve kompozicij­e u Kristalnoj dvorani - kapela plodnosti, u kojoj su stalagmiti falusnog oblika, i dolina devojačkih grudi, koje je oblikovala majka priroda od sloja gline i krečnjaka kalcita.

Dok smo prolazili kroz dvadesetak raznovrsni­h celina, doživeli smo i blizak susret sa šišmišima, dok je mizerna kapljica vode sa stalaktita reporterki „Alo!“, kojoj je kanula na vrat, podigla adrenalin u krvi.

Ubrzo smo naišli na zatvorena vrata (postavljen­a kako bi štitila instalacij­e), a zatim nas je iznenadio intenzivni vetar, čiji je zvuk podsećao na ženski plač. - Ovo je svojevrsno čudo prirode. Pripada rečnim pećinama i kroz nju protiče Rajkova reka, koja se posle 900 metara podzemnog toka probija na površinu i spaja sa Paskovom rekom i gradi Mali Pek. Pećina ima dva nivoa kanala i dvorana, a staza je dugačka 1.400 metara, što je čini jednom od najdužih u Srbiji. Prvi, viši nivo je suv (1.174 metra), a niži je mlađi (1.130 metara) i u hidrografs­koj funkciji. Ukupna dužina Rajkove pećine je 2.304 metra - objašnjava sagovornik „Alo!“.

Urzekić dodaje da je 1974. godine tim valjevskog speleološk­og društva sa dr Radenkom Lazareviće­m na čelu istražio prostranst­vo pećine, što je omogućilo da Rajkova pećina već naredne godine bude dostupna široj javnosti.

 ??  ?? Kapela plodnosti
Dolina devojačkih
grudi
Kapela plodnosti Dolina devojačkih grudi
 ??  ??
 ??  ?? Nikola Urzekić
Nikola Urzekić
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia