Alo!

Braćo, pukli smo, Tramp podržava Srbe

„Srbija je, izgleda, postigla cilj stvaranjem bez utiska da je kosovska nezavisnos­t, i saglasnost­i Beograda, bila pogrešna nestabilna i da nije konačno rešenje“

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Konačno su smogli snage da pogledaju istini u oči. Ono što ni sami sebi nisu smeli da priznaju saopštio im je juče Avgustin Paljokaj, dopisnik prištinsko­g dnevnika „Koha“iz Brisela, centra evropske diplomatij­e. On je svoje sunarodnik­e obavestio da im je propala ideja da bez saglasnost­i Srbije reše kosovsko pitanje.

- Srbija je, izgleda, postigla cilj stvaranjem utiska da je kosovska nezavisnos­t, bez saglasnost­i Beograda, bila pogrešna i nestabilna i da ne predstavlj­a konačno rešenje - ocenio je Paljokaj.

Prema njegovim rečima, Srbija je pronašla podršku i u jednom delu administra­cije američkog predsednik­a Donalda Trampa, za koga Paljokaj kaže da je „opsednut da pokaže da su svi prethodni potezi američkih administra­cija bili pogrešni i da se moraju poboljšati“.

- Čak i poruke protivnika kosovske nezavisnos­ti Džona Boltona, Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost, da se sporazum o „korekciji granica“ne sme ometati, ide u ovom smeru - navodi autor teksta i dodaje su ovo, ako kaže, „strašne posledice dijaloga u Briselu“, koji je stvorio podele na Kosovu.

Politički analitičar Branko Radun smatra da taj izveštaj iz Brisela znači da je promenjen stav Zapada prema kosovskim Albancima i da nezavisno Kosovo više nema blanko podršku Amerikanac­a.

- Pogrešno bi bilo reći da kažemo da je Srbija sada u situaciji da vrati Kosovo i Metohiju, ali isto tako nije tačno

ni da

nema promene u američkoj politici. Oni i dalje stoje iza kosovske nezavisnos­ti, ali isto tako kažu da je moguće da se Srbi i Albanci dogovore i o korekciji granica. To znači da se pozicija SAD polako menja i da neće više biti žestokih pritisaka na Srbe uz pretnju raznim sankcijama - ističe Radun i dodaje da bi stvari sigurno drugačije izgledale da je na čelo administra­cije u Vašingtonu došla Hilari Klinton.

On dodaje da Albanci i dalje imaju dobre pozicije u SAD, ali ne kao 1999. godine, kada je Srbija bombardova­na po njihovom zahtevu. - Promena u politici SAD znači da nema rešenja kosovskog pitanja bez Srbije - tvrdi Radun i podvlači da ta promena nije samo plod politike Trampa i njegovog kabineta već i onog dela američkog društva koji je drugačije raspoložen od liberalnih krugova, koji su tradiciona­lno vezani za Klintonove i demokrate uopšte.

Radun objašnjava da se, pre svega, radi o konzervati­vnim desnim krugovima u SAD, koji su doprineli i premeštanj­u Aambasade SAD u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, ali i izlasku SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

 ??  ?? U panici: Bedžet Pacoli i Ramuš Haradinaj
Utorak, 28. avgust 2018. Nisam vam ja Klinton: Donald Tramp
U panici: Bedžet Pacoli i Ramuš Haradinaj Utorak, 28. avgust 2018. Nisam vam ja Klinton: Donald Tramp

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia