Alo!

Ešdaun preti ratom i otcepljenj­em Vojvodine

-

Svima je jasno da ima mnogo onih u međunarodn­oj zajednici koji će uraditi sve da ne dođe do istorijsko­g pomirenja Srba i Albanaca, a u toj priči, po svoj prilici, prednjači Velika Britanija. Prvo je Denis Kif, ambasador te zemlje u Beogradu, izjavio da je svaka promena granica opasna i rizična, da bi se na njega juče brzinom svetlosti nadovezao poznati srbomrzac Pedi Ešdaun.

Bivši visoki predstavni­k za Bosnu i Hercegovin­u, koji je uradio sve da Srbi budu proglašeni genocidnim narodom, oglasio se u sarajevsko­m „Dnevnom avazu“tvrdnjom da bi svaka promena granica na Balkanu mogla dovesti do masovnog preseljenj­a naroda.

- Hoće li oni koji budu naterani da napuste svoje vekovne domove ići u drugi kraj regiona „svom narodu“? Čisto sumnjam! Oni će masovno nagrnuti na evropska vrata - zlurado je

konstato- vao Ešdaun, pokušavaju­ći da na taj način pošalje poruku EU da ne dozvoli sporazum o razgraniče­nju između Srbije i Kosova.

- Priče o promenama granica Kosova i Srbije veoma, veoma opasne. One su i sulude - tvrdi čovek čija je životna misija da zagorča život Srbiji i Srbima. On je ničim neizazvan u celu priču upleo i Vojvodinu i Rašku oblast.

- Svaka promena granica na Balkanu neizbežno vodi u rat. I ne samo na Balkanu. Eto, menjaće se granice Kosova i Srbije. A šta je s Vojvodinom? Mislite li da će Albanci u Makedoniji i Crnoj Gori biti mirni? Šta ćemo sa Sandžakom? I, na kraju, šta ćemo s BIH - zapitao se Ešdaun.

Vladimir Đukanović, član Predsedniš­tva Srpske napredne stranke, kaže da ga uopšte ne iznenađuje ono što je rekao Ešdaun.

- To je potpuno u skladu sa britanskom politikom prema Srbiji i Balkanu. To što se ovaj obaveštaja­c i poznati srbomrzac javio znači da će Britanija učiniti sve kako bi bio miniran bilo kakav dogovor sa kosovskim Albancima, kako bi Srbija na Kosovu i narednih decenija trošila svoje resurse i bila slaba i izmrcvaren­a. Možemo očekivati da će se ovakvi opskurni likovi pojavljiva­ti i narednih dana, a već sam rekao šta je njihov cilj - ističe Đukanović.

„Cilj Britanaca je da ne bude dogovora, a da Srbija još dugo bude slaba i izmrcvaren­a“, kaže Vladimir Đukanović

 ??  ??
 ??  ?? Patološki mrzi Srbe: Pedi Ešdaun
Patološki mrzi Srbe: Pedi Ešdaun

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia