Alo!

BILT, EŠDAUN I ŠILING UDARILI NA SRBIJU!

Nekadašnji visoki predstavni­ci u Bosni i Hercegovin­i javno zatražili od Evropske unije da ne dozvoli dogovor Beograda i Prištine

-

Sada je valjda sve jasno, oni ne mogu bez mržnje protiv Srbije! Nekadašnji visoki predstavni­ci u Bosni i Hercegovin­i - Pedi Ešdaun, Karl Bilt i Kristijan Švarc Šiling, uputili su otvoreno pismo visokoj predstavni­ci EU Federiki Mogerini i ministrima spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije u kojem ih pozivaju da napuste planove u vezi sa razmenom teritorija između Srbije i Kosova.

Kako se navodi, u pismu izražavaju duboku zabrinutos­t zbog izjava nekih zvaničnika EU da bi bili spremni da podrže sporazum između predsednik­a Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, koji uključuje prenos teritorija između Srbije i Kosova putem korekcije granica.

Njih trojica su izrazili bojazan da promene granica u regionu poput ovih neće rešiti podele na Balkanu, već će ih produbiti.

„Znamo Bosnu i Hercegovin­u dovoljno dobro, pa smatramo da bi ovakav čin ohrabrio i podstakao one koje žele raspad

BIH, a koji se već pozivaju na povratak na status kvo u

Dejtonu, rušeći sve ono što smo mi i naši bosanski partneri radili više od dve decenije“, naveli su bivši visoki predstavni­ci u BIH.

Bilt, Ešdaun i Šiling su naveli da bi to bio podsticaj „svim nacionalis­tičkim političari­ma da krenu u destabiliz­aciju zemalja u regionu“, ali i naglašavaj­u da se ne mogu povlačiti nikakve paralele između Bosne i Hercegovin­e i Kosova.

„Bez sumnje, destabiliz­acija aktuelnih aranžmana, poput onih za Makedoniju ili BIH, dovela bi do egzodusa manjina iz njihovih zajednica“, rekli su oni.

 ??  ?? Karl Bilt
Karl Bilt
 ??  ?? Kristijan Švarc Šiling
Kristijan Švarc Šiling
 ??  ?? Pedi Ešdaun
Pedi Ešdaun

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia