Alo!

Baš mi je BOJANA NOVAKOVIĆ BRUTALNO ISMEJALA STRADANJE AMERIČKIH žao što sam INDIJANACA bila kreten!

- Piše: SONJA ANDRIĆ sonja.andric@alo.rs

Bojana Novaković, holivudska glumica srpskog porekla, navukla je gnev mnogih Amerikanac­a, nakon što se grubo našalila sa istorijski­m spomenikom „Staza suza“, koji simbolizuj­e stradanje američkih Indijanaca.

Naime, Bojana je na „Stazi suza“napravila snimak na kojem se vidi kako karikira plakanje, a nakon što je video objavila na Fejsbuku, usledile su negativne reakcije pratilaca. Novakoviće­va je nakon nekoliko sati obrisala sporni snimak, a potom je za američke medije pokušala da objasni šta se desilo.

- Putovala sam sa sestrom na motociklu kroz

Ameriku i stale smo kraj znaka „Staza suza“ne znajući šta on predstavlj­a. Nikada nisam čula za ovaj deo američke istorije i nisam bila svesna da se odnosi na etničko čišćenje i stradanje Indijanaca. Nikada ne bih snimila takav video da sam znala šta taj znak predstavlj­a ispričala je Bojana za „Indijan kantri tudej“i nastavila:

- Sad, kada sam saznala kakvu težinu ima „Staza suza“, malo je reći da me je sramota. Odrasla sam u Australiji i nikada nisam čula za ovaj deo istorije američkih Indijanaca. Izvinjavam se svima onima koje sam uvredila - rekla je Bojana.

Inače, „Staza suza“je dobila ime posle donošenja Zakona o preseljenj­u Indijanaca, američkih starosedeo­ca iz jugoistočn­ih delova SAD 1830. godine. Mnogi američki starosedeo­ci su tokom ovog prisilnog putovanja patili od razbih bolesti i strašne gladi na putu ka svojim novim domovima, a skoro 6.000 Čirokija je i umrlo na „Stazi suza“.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia