Alo!

Tucovićeva bista kako dolikuje

Sa postavljan­jem spomenika se neće žuriti. Čekaju se uslovi Zavoda za zaštitu spomenika

- Piše: EKIPA ALO! beograd@alo.rs

Kako će izgledati Trg republike, znaćemo za oko 400 dana, a kako će izgledati Slavija za oko tri nedelje. Za to vreme biće postavljen parkovski mobilijar i bista Dimitrija Tucovića.

Radovi na sanaciji platoa na Slaviji, nakon više pomeranja rokova, u petak bi konačno trebalo da budu gotovi. Ekipa „Alo!“obišla je plato da bi videla kako radovi napreduju. Na ograđenom platou radilo je oko desetak radnika, bez obzira na sunce i visoku temperatur­u, kako bi do kraja nedelje sve bilo završeno, jer kako kažu nadležni, dodatnih produženja rokova neće biti. Zato, radnici su tu danonoćno. Tako su majstori u utorak glačali ploče napravljen­e od polimer-betona, zbog kojeg su plato ponovo i morali da rade, jer su prethodne bile ispucale. Drugi su na obodima nanosili beton i radili na završnim dekorativn­im finesama. Neimari su i postavljal­i ogradu oko sadnica i svetlosnu dekoraciju na stepeništu na ulazu na plato iz ulice Kralja Milana. Počupan je korov, koji je prevladao nad posađenim rastinjem na platou.

Da će sve biti završeno za dva dana, potvrdio je i Ilija Đorđević iz kompanije MBA „Ratko Mitrović“.

Što se tiče mobilijara koji će biti postavljen na platou, moraće malo da se sačeka, kako kažu nadležni, dok beton ne „sazri“kako bi klupe bušenjem mogle da se pričvrste za podlogu.

Trg će krasiti i bista Dimitrija Tucovića, koja je pre rekonstruk­cije uklonjena. Prema rečima Nikole Nikodijevi­ća, predsednik­a Skupštine grada, bista će biti vraćena tek nakon što Zavod za zaštitu spomenika odredi uslove za postament.

- U sklopu rekonstruk­cije Trga Slavija, koja ulazi u završnu fazu, bista Dimitrija Tucovića biće vraćena na trg, dok su posmrtni ostaci već sahranjeni u Aleji velikana, kako je ranije odlučeno na sednici Skupštine grada - istakao je Nikodijevi­ć i dodao da će bista biti vraćena na Slaviju tek kada Zavod za zaštitu spomenika kulture bude propisao uslove.

Već za ovu nedelju predviđeno je da predstavni­ci Grada Beograda, JKP „Pogrebne usluge” i Zavoda zajedno izađu na teren i na licu mesta utvrde neophodne radnje kako bi bista bila postavljen­a u najkraćem roku i na način koji dolikuje liku i delu Dimitrija Tucovića.

 ??  ?? Nikola Nikodijevi­ć Stefan Popović Džejn Majer
Nikola Nikodijevi­ć Stefan Popović Džejn Majer

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia