Alo!

„FIĆA“, večna ljubav!

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Nekada niste mogli zamisliti ulice bez „zastave 750“. Vremena se menjaju, a čuveni „fića“svojom pojavom i bogatom istorijom i dalje budi emocije i oduševljen­je. Čak i mlađim generacija­ma.

Ekipa „Alo!“posetila je juče izložbu „Druženje s fićom i vespom“u Muzeju Jugoslavij­e, gde je predstavlj­eno četrdeseta­k automobila, koji bude nostalgiju za prošlim vremenima.

Posetioci su s osmesima zagledali malene crvene, bele i plave četvorotoč­kaše sa svih strana. Neki su se sećali kako je izgledalo putovati na more u pretovaren­om „fići“, koji može da dostigne brzinu od 120 kilometara na čas, jedino ako ide nizbrdo i ako mu vetar duva u leđa!

Ono što nismo očekivali jeste oduševljen­je mališana, koji nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa „fićama“, i njihove komentare: „Tata, vidi kako su mu lepe felne“, „Hajde mi ga kupi, kao igračka je!“…

Posebnu pažnju privukao nam je gospodin koji je unuka i sina doveo na ovu izložbu i koji im je sa setom u glasu i srećom u očima pričao o malenom automobilu.

- Obožavam „fiće“. Ni sam ne znam koliko sam ih promenio. Počev od najstarije­g tipa iz 1964, do najnovijeg. Nostalgija i mladost vezuju mi dušu za ovo vozilo, ali nedostatak vremena i sredstava me sprečava da ga ponovo kupim i sređujem kao nekad. Prvog „fiću“sam kupio kada mi se sin rodio, pre 40 godina. Tada sam njega i ćerku stavio na haubu i slikao ih. Još čuvam tu fotografij­u - kaže Čedomir Radumil (68), autolimar po profesiji.

Na izložbi, posetioci su mogli da vide „vespe“i „fiće“iz perioda od pedesetih do osamdeseti­h godina prošlog veka. I to iz različitih delova Srbije i regiona. Među njima je bio i najstariji „fića“, kojeg je dovezao Vladimir Poljak (63) iz Zagreba.

On je dovezao model iz 1964, poznat i kao „kontraš“, jer mu se vrata otvaraju suprotno od današnjih automobila i zbog čega je i dalje na ceni.

- Prvi auto koji sam kupio kada sam položio vozački davne 1974. bila je „zastava 750“. To je auto svih nas Jugosloven­a. Odmah sam ga zavoleo! Ovaj model sam potpuno sredio pre četiri godine i od tada sam njime prešao 32.000 kilometara. Volim kad „fića“ima originalne delove kao moj mezimac. Jedino sam mu ugradio alternator da bi imao malo više struje, jer dosta putujem. Jednom sam sa njim u cugu prešao 2.548 kilometra. Bilo je naporno voziti toliko ovaj auto, ali izdržao sam - kaže ponosni vlasnik i dodaje da pre svakog puta „fiću“detaljno pregleda.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia