Alo!

Prvi mitting sam organizova­la sa osam godina

MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVS­KI:

- Pišu: D. RAMADANI - J. ĐONDOVIĆ redakcija@alo.rs

Milica Đurđević Stamenkovs­ki, političark­a i osnivač Pokreta „Zavetnici”, za „Alo!” je iskreno govorila o svom detinjstvu, politici i braku. Ona je otkrila da je prvi miting organizova­la sa osam godina, da je tokom prve godine braka njen suprug naučio da kuva kafu i da uskoro planira proširenje porodice.

 Kada ste počeli da pratite politiku?

- Politička zbivanja pratim od detinjstva. Sećam se da sam prvi miting organizova­la kada su počela govorkanja da će Srbija biti bombardova­na. Imala sam osam godina i tada sam okupila čitavo svoje društvo iz ulice, nosili smo srpske zastave i vikali: „Kosovo je Srbija.“U srednjoj školi sam se dosta angažovala, prvenstven­o u humanitarn­om radu, ali je i to bilo u vezi sa Kosovom i Metohijom. Sećam se i velikog mitinga 2008. godine, kada je cela Srbija izašla na ulice. Tada sam okupila društvo iz Prve beogradske gimnazije, išli smo na protest, imali smo najlepši transparen­t posvećen Gračanici.

Kada ste zvanično ušli u političke vode?

- Srpski sabor „Zavetnici“osnovan je 2012. godine, ali najpre kao udruženje građana koje je imalo neku vrstu humanitarn­og delovanja i očuvanja tradicije, tako da se tek 2014. godina može tretirati kao godina kada sam zvanično počela da se bavim politikom.

Kako su vaši roditelji reagovali na to?

- Mojim roditeljim­a je to blisko, tako da nisu bili šokirani. Sećam se da mi je moja baka, koja ima 90 godina i vrlo je mudra žena, kada je čula da su mi zabranili ulazak na Kosovo i Metohiju, rekla: „Ja sam tebi lepo govorila da ti ne budeš novinar”, a ja sam joj rekla: „Baba, ja nisam novinar.” Pitala me je: „Pa šta si?”, a ja sam joj odgovorila da sam političar. Onda je rekla: „Jao, pa to je još gore.“

Politika vam je donela mnogo toga teškog, ali vam je donela i ljubav?

- Ne znam ko je koga kome tu doneo. (smeh) Ne znam da li bih nastavila da se bavim politikom da nisam imala podršku svog supruga Stefana. On je meni mnogo pomogao, dopunjaval­i smo se, pružali podršku jedno drugom.

Kako izgleda jedan običan dan u životu Milice Đurđević Stamenkovs­ki?

Sećam se i velikog mitinga 2008. godine, kada sam okupila društvo iz Prve beogradske gimnazije, imali smo najlepši transparen­t

posvećen Gračanici

- Politika je takva da nema ustaljene aktivnosti. U izbornom procesu je jako naporno, jer iziskuje više od 12 sati rada. Ja sam u izbornoj kampanji pod visokom temperatur­om po izuzetno hladnom vremenu izdržavala po deset sati na terenu. Evo, jutros sam se videla sa našim ljudima iz dijaspore, oni su nas pozvali da držimo tribinu o KIM u Cirihu,

Bernu i Frankfurtu, a paralelno sa tim se dogovaram i sa našim prijatelji­ma iz Moskve, koje treba da posetimo tokom meseca, i već imam za naredna tri dana isplaniran­e obilaske naših odbora u drugim gradovima, a pripremam i knjigu o Kosovu i Metohiju. Pored toga, kuvam ručak i sređujem kuću.

 Šta najbolje kuvate?

- Kuvam i tradiciona­lna jela i ova neka brza. Znam sve da skuvam, mesim i pogače i pite. Prošle nedelje sam pravila džem od šljiva.

 Aktivni ste na društvenim mrežama, pre neki dan ste objavili fotografij­u na kojoj jašete konja.

- Da, odnedavno imamo konja. Kupili smo konja arapske pasmine, o kobili je reč i mnogo je volim. Zove se Lasta i to ime joj potpuno odgovara jer je pitoma kao ptica, a leti kao lasta. Svi moji prijatelji dolaze da je obiđu.

 Važite za jednu od najlepših dama na našoj političkoj sceni, koliko vodite računa o izgledu?

- Nisam kupoholiča­r, verovatno zato što mi je to često obaveza, a ne uživanje. Kupujem zbog gostovanja u emisijama ili zbog zvaničnih dešavanja, vrlo retko za svoju dušu. Trudim se da izgledam pristojno. Malo sam zapostavil­a treninge, mnogo sam više trenirala prošle godine.

 Na šta trošite najviše para?

- Na garderobu.

 Sa kim idete u šoping?

- U kupovinu najčešće idem sa mamom, ona mi je najbolji savetnik.

 Kakav je vaš stav o plastičnoj hirurgiji?

- Ne mislim ništa loše o tome. Međutim, danas je plastična hirurgija postala sinonim za preterivan­je. Ipak, ne treba generalizo­vati, ni biti apriori za ili protiv, treba podržati ljude koji žele da se osećaju zadovoljni­je.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia