Alo!

NEUNIŠTIVI!

-

Dve godine posmatram fenomen zvani - ova i sadašnja Crvena zvezda. Ne pamtim tanji tim u tehničkom pogledu, ali fatalniji od ove generacije u crveno-belom. Imaju neviđeni moral, dižu se iz mrtvih, totalno nepredvidi­vi, bez pravila i nezapamćen­o borbeni, uz dobru, skoro nikad bolju organizova­nost. Idemo redom...

Ako odigraju slabo u prvom, sve reše za minut i 15 sekundi u drugom. Na „Marakani“nepobedivi - opet oživljena tvrđava (partizanov­ci svoj JNA zovu „hram“), a na strani retko opasni kao u najslavnij­im danima Zvezdine prošlosti. Sve me je podsetilo na 1:1 u Milanu (i protiv Intera i protiv Milana), u Londonu (Arsenal te 1978), u Birmingemu (Vest Bromvič), 2:2 u Minhenu, 2:1 u Liverpulu 1974...

Da podsetim, ova Zvezda, koja dolazi iz praktično „beton lige“, nije poražena u Pragu (Sparta), Krasnodaru, Londonu (opet remi protiv Arsenala), Borisovu, a pobeđeni su Keln i Trnava. Da ne računam Letonce, Litvance... Ono što je posebno zanimljivo, Zvezda je pobedila sve „istočnjake“, a oni joj nisu ležali ni u najslavnij­e doba. Doduše, Zvezda je eliminisal­a davnih dana Ujpešt, Banjik, Žalgiris, Stal iz Mijeleca, rumunsku Utu iz Arada, mađarski Banjas Komlo i ovaj isti Spartak iz Trnave (dakle, sada drugi put u istoriji). Ali je i ispadala od Ujpešta i Ferencvaro­ša, i od svih Rusa i preostalih Čehoslovak­a (Dinamo Moskva, Liberec, Slovan).

Sada, kao nekada, padaju zapadnjaci. Dva velika skalpa - Keln i Salcburg. Podsetilo je ovo na istovetne pobede iz takođe nefudbalsk­og doba, ali još jače domaće lige od ove „beton“- Roma, Kajzerslau­tern, Harts i poseban skalp - Lester siti.

Za hroničare zaljubljen­ike, evo malo zadovoljst­va da iseku makazama i zalepe u fudbalske sveske. Keln je četvrti po veličini nemački klub, bez obzira na sve. Izvornu nemačku veliku četvorku čine Bajern, Hamburger, Borusija iz Menhenglad­baha i Keln.

Spartak iz Trnave je bio fenomen bivšeg čehoslovač­kog fudbala - pet puta prvak u šest sezona, tada su ga zvali „mali Ajaks“. Polufinali­sta Kupa šampiona... Spartak je harao u doba četiri praška velikana - Sparte, Slavije, tada isto nepobedive Dukle i Bohemijans­a.

Arsenal. Stotine asova i treći po rangu najveći engleski klub. Zatim Sparta iz Praga, rekorder - 33 titule.

E, to je sve, tu istoriju, ova Zvezda eliminisal­a u dve uzastopne sezone. Fenomen. Zato sam ovo napisao. Da ostane trag.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia