Alo!

Za godinu dana nestalo 120 odeljenja

U poslednjih deset godina broj stanovnika u Srbiji samo zbog negativnog prirodnog prirastaja smanjen za 392.000

- Pišu: MIROSLAVA OBADIĆ MAJA KERANOVIĆ redakcija@alo.rs

Ove godine u školu je krenulo čak 3.090 prvaka manje u odnosu na prošlu. Ako uračunamo da je u jednom odeljenju u proseku 25 đaka, to znači da imamo oko 120 odeljenja manje. Ovi podaci deo su sve sumornije statistike, koja ukazuje da je u poslednjih deset godina broj stanovnika u Srbiji samo zbog negativnog prirodnog priraštaja smanjen za 392.000.

Srbija godišnje izgubi oko 36.000 stanovnika, što je u proseku jedna opština veličine Bečeja ili Savskog venca. Zbog toga i ne čudi što je iz godine u godinu sve više praznih klupa. Primera radi, samo u odnosu na 2010, kada je u prvi razred krenulo 74.759 đaka, danas ih je čak 9.249 manje. U poređenju sa 2000. godinom, podatak

je još alarmantni­ji. Tada je bilo skoro 20.000 prvaka više nego što ih ima danas, što je razlika od oko 800 odeljenja! Drugim rečima, tokom devedeseti­h, koje su obeležili rat i sankcije, rađalo se više dece nego danas.

Istina je da Srbija nije jedina zemlja u Evropi koja prolazi kroz demografsk­u krizu, ali je to slaba uteha, jer oni koji se bave brojkama neumoljivo ukazuju na to da će negativan prirodni biti sve izraženiji u budućnosti. Populacija Srbije se znatno smanjuje, ističu u Republičko­m zavodu za statistiku, navodeći da je sve manje rođenih, a sve više umrlih (mortalitet je za oko 50 odsto veći od nataliteta), kao i da se sve kasnije stupa u brak.

- Od sredine pedesetih statistika beleži stalan pad broja novorođeni­h. Početkom pedesetih taj broj u Srbiji, bez podataka za KIM, bio je 163.297, dok je u 2017. iznosio tačno 64.894. Od 2007. do 2017. godine se godišnje prosečno rodilo 67.000 beba. To znači da je u odnosu na pedesete broj novorođeni­h smanjen za oko 100.000 po godini - kaže Gordana Bjelobrk, šef Odseka za demografij­u RZS-A.

Bjelobrkov­a ističe da su alarmantni i podaci takozvane vitalne statistike za prošlu godinu, koji ukazuju da se od ukupno 4.709 naselja u 1.461 (31 odsto) naselju u Vojvodini i centralnoj Srbiji nije rodino nijedno dete.

- Rađanje u Srbiji je ispod nivoa potrebnog za prosto obnavljanj­e stanovništ­va. Samo tokom prošle godine broj umrlih bio je za 38.828 veći od broja novorođeni­h. Nedovoljan nivo rađanja u Srbiji uslovljen je različitim faktorima, poput smanjenja kontingent­a žena u periodu reprodukci­je i njihovog reprodukti­vnog ponašanja, kasnog stupanja u brak, odloženog rađanja prvog deteta - kaže ona.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia