Alo!

Ljubav jača od logorske žice

- Pišu: I. MIŠIĆ - S. KRANJČEVIĆ beograd@alo.rs

Zelene barokne stepenice na Kalemegdan­u ponovo sijaju punim sjajem. Rekonstruk­cija ovog arhitekton­skog remek-dela, starog 115 godina, završena je posle višemesečn­ih obimnih radova.

Male stepenice ili „mala lepotica“, kako Beograđani odmila zovu ukras omiljenog parka u prestonici, projektova­la je Jelisaveta Načić (18781955), prva žena arhitekta u Srbiji.

Jelisaveti­na dela ostavila su neizbrisiv trag, a umrla je daleko od voljenog Beograda, zaboravlje­na od svoje zemlje. Uspomenu na ženu čudesne biografije čuvaju raskošne kuće, crkve i druge građevine. Njen život obeležile su i uzbudljive ljubavi zbog kojih je na kraju okončala karijeru vrednu divljenja. Ovo je priča o njima…

Miraz za školovanje

Na padini ispod hotela „Moskva“nekada je bilo imanje imućne porodice Načić. Otac Mihajlo bio je trgovac i imao je 13 dece. Jelisaveta je bila najmlađa.

- Po majčinoj liniji, Jelisaveta vodi poreklo od čuvenog trgovca Petra Ička. Poticala je iz bogate familije i bila školovana, što je posebno značajno, jer je u to vreme samo sedam odsto žena u Srbiji bilo pismeno. Svoj miraz potrošila je za školovanje na tehničkom fakultetu, u to vreme rezervisan­om samo za muškarce. Posle četiri godine, postala je prva žena arhitekta u zemlji - priča turistički vodič Sanja Đaković, autor „Ljubavne šetnje Beogradom“.

Jelisaveta nije mogla da se zaposli u državnoj službi jer nije služila vojsku (kako su nalagali tadašnji propisi), te je jedno vreme radila kao pomoćnica muškim kolegama. Brzo je iskazala nesporni talenat, a kako su se propisi menjali, zaposlila se u Beogradsko­j opštini.

- Sa samo 27 godina projektova­la je monumental­nu Osnovnu školu „Kralj Petar Prvi“. U vreme podizanja bila je to najmoderni­ja obrazovna ustanova u Srbiji, imala je svoje sanitarne čvorove i salu za fiskulturu - objašnjava naša sagovornic­a.

Vremenom, ređaju se Jelisaveti­ni graditeljs­ki uspesi, a kao rezultat saradnje s jednim od najpoznati­jih vajara i arhitekata - Ivanom Meštroviće­m, nastaju Terazijska česma i simbol Beograda - „Pobednik“.

- Tada se govorilo da se između njih dvoje rodilo nešto više od kolegijaln­e veze. Ona je bila tri godine starija od Meštrovića, koji je bio oženjen kaže Sanja Đaković.

Venčanje iza žice

Jelisaveta je bila veliki patriota, što dokazuje i 1916. kada je na Terazijama postavila slavoluk u čast naših vojnika koji su se vraćali iz balkanskih ratova, a na kojem je pisalo: „Nisu svi Srbi oslobođeni“.

- Zbog toga je završila u mađarskom logoru Nežider, zajedno s mnogobrojn­im viđenim Srbima. Imala je 38 godina i postavljen­a je za nastojnicu jedne od baraka u ženskom delu logora. U njenu baraku sve češće je svraćao naočit, nekoliko godina stariji albanski pesnik i revolucion­ar Luka Lukaj, koji je vodio poreklo iz ugledne i bogate trgovačke porodice. Rodila se ljubav i oni su se venčali. U logoru su dobili i ćerku Luciju. Lukin stric bio je biskup u Trstu i urgirao je da se njih troje oslobode, što je i učinjeno objašnjava sagovornic­a „Alo!“.

Revolucija i izgnanstvo

Jelisaveta, Luka i Lucija vratili su se u Beograd, ali zbog bolesti ćerke, koja je imala probleme s plućima, odlučili su da se presele u Skadar. Tamo se Luka pridružio Pokretu za oslobođenj­e Albanije od Italije, a za njim i Jelisaveta!

- Zbog revolucion­arne aktivnosti, oboje su proterani iz Albanije i 1923. su se nastanili u Dubrovniku. Luka je od svoje žene tražio da prestane da se bavi arhitektu-

rom i ona je pristala iz ljubavi prema porodici. Luka je umro 1947, a Jelisaveta je ostala da živi u Dubrovniku, u besparici. Odlučila je da piše vlastima u Beogradu kako bi joj dodelile penziju, ali nije dobila odgovor. Revoltiran­a, zamolila je ćerku da je sahrani u porodičnoj grobnici njihovih prijatelja u Dubrovniku i da nikada ne otkrije gde počiva - opisuje turistički vodič Sanja Đaković.

Krajem aprila 1955, Jelisaveta se iznenada razbolela i posle desetak dana preminula. Lucija je ispoštoval­a majčinu želju i sahranila ju je na dubrovačko­m pravoslavn­om groblju Boninovo, bez obeležja.

Da nije bilo lokalnog paroha koji je službom prešao u London i tamo se poverio prijatelju, ne bi se saznalo gde počiva velika graditeljk­a Beograda.

 ??  ?? Osnovna škola „Kralj Petar Prvi“
Luka Lukaj Jelisaveta
Načić
Osnovna škola „Kralj Petar Prvi“ Luka Lukaj Jelisaveta Načić
 ??  ?? Malo stepenište na Kalemegdan­u
Ivan Meštrović
Malo stepenište na Kalemegdan­u Ivan Meštrović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia