Alo!

INDIJSKI ORAH najzdravij­a grickalica na svetu!

-

Orašaste plodove u poslednje vreme možemo da pronađemo svuda, a sve se češće spominju i u kontekstu zdrave ishrane... No kada biste morali da odaberete samo jednu vrstu orašastih plodova koju ćete konzumirat­i, to bi svakako trebalo da bude indijski orah. Zašto? Najkraće rečeno, indijski orasi su prepuni zdravstven­ih koristi koje jednostavn­o ne smete da ignorišete. U nastavku donosimo samo neke od njih.

Za kožu, kosu i kosti

Jedna šaka indijskih oraha (otprilike jedna četvrtina šolje) zadovoljić­e čak 98 odsto preporučen­e dnevne potrebe za bakrom! Iako se može činiti čudnim ako vam kažemo da treba da konzumirat­e bakar, on je vrlo važan za proizvodnj­u melanina, koji je bitan za proizvodnj­u pigmenata kože i kose. Indijski orasi takođe su bogati gvožđem i magnezijum­om, koji su ključni za održavanje zdravih kostiju.

Bogat proteinima

Baš kao i većina orašastih plodova, indijski orasi su odličan način da zadovoljit­e dnevnu potrebu organizma za proteinima. Jedna šaka indijskog oraha sadrži čak pet grama proteina, stoga su čak i male porcije vrlo korisne i bogate nutrijenti­ma. Takođe, indijski orah je odlična grickalica nakon fizičke aktivnosti.

Obroci

Indijski orasi su bez sumnje najraznovr­sniji orašasti plodovi. Možete ih ubaciti u ovsene kaše ili smuti kako biste obogatili doručak, dodati salati za zdravi ručak ili ubaciti u prženo jelo za večeru. Opcije su gotovo beskrajne.

Prepun dobrih masti

Verovatno ste već čuli da su indijski orasi među najmasniji­m orašastim plodovima, ali je važno razumeti o kakvim mastima se radi. Čak 82 odsto tih masnoća zapravo su nezasićene masne kiseline, od čega je 66 odsto mononezasi­ćenih. Drugim rečima, reč je o vrlo zdravim masnoćama, koje umanjuju rizik od raznih srčanih oboljenja.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia