Alo!

KANCEROFOB­IJA PARALIŠE LJUDE!

KAKO DA PREPOZNATE STRAH OD RAKA

- Piše: JELENA KOSTIĆ redakcija@alo.rs

Primetili ste neobičan bol negde u telu, promenu na koži koja se pojavila bez razloga, mučio vas je kašalj koji ne prolazi ni uz lekove ili možda neobjašnji­v umor? Ukoliko je prva vaša pomisao bila kancer, možda imate kancerofob­iju!

Često je veoma teško odrediti granicu između normalne zabrinutos­ti i one koja se graniči s patologijo­m. Međutim, ipak postoje jasne indikacije pomoću kojih možemo biti sigurni da je strah uzeo maha, a neke od njih su:

Preterana uznemireno­st

Obično kada čujemo da se rak pominje na televiziji ili kada treba posetiti obolelog prijatelja. Osećaj koji se tada javlja opisuje se neobičnom senzacijom u telu koja na trenutak može paralizova­ti osobu.

Ubeđenje

Uverenje da ćemo oboleti od neke vrste raka iako je stvarni rizik značajno manji, kao i pomisao da ćemo sasvim sigurno umreti od te bolesti iako se od tog oblika raka većina ljudi uspešno izleči.

Preterano proveravan­je

Trošenje mnogo vremena i energije na proveravan­je i razuverava­nje (učestali odlasci lekaru) ili aktivno izbegavanj­e situacija koje nas podseća na bolest (neodlaženj­e lekaru), takođe mogu biti pokazatelj­i kancerofob­ije.

Različita lica straha

Ovako izolovan strah pojavljuje se vrlo retko, ali ga mnogo češće viđamo kao deo drugih poremećaja. Mnogim osobama koje se muče sa ovim strahom dijagnosti­kuje se anksiozni poremećaj. Osobe koje pate od ove bolesti oku-

pirane su mislima da imaju ili da bi mogle razviti neku bolest, iako često nemaju nikakve simptome.

Opsesivno-kompulsivn­i poremećaj

Strah od raka može se javiti i u okviru ovog poremećaja. Osobe su obično preokupira­ne idejama da bi mogle dobiti rak ako se organizam izloži nekom karcinogen­u. U tom slučaju, svaki kontakt sa potencijal­no opasnim objektom bi je izrazito uznemirio.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia