Alo!

ŠANSA ZA SRPSKE FIRME I NAUKU STIŽE IZ RUSIJE!

-

U Privrednoj komori Srbije održan je seminar o tehnologij­ama ruske korporacij­e „Rosatom“, a Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj, istakao je da povezivanj­e sa tom korporacij­om predstavlj­a ogromnu šansu za srpske firme iz oblasti elektroteh­nike, medicine, mašinograd­nje, ITA, poljoprivr­ede i robotike. Ministar Popović je podsetio da je u maju u Sočiju sa Aleksejom Lihačovom, generalnim direktorom „Rosatoma“, potpisao sporazum o saradnji između Vlade Srbije i te ruske državne korporacij­e.

„Taj sporazum je odlična osnova i garant buduće saradnje srpskih institucij­a, ali i biznisa, sa partnerima iz ’Rosatoma’. Uveren sam da će ta saradnja doneti direktne nove investicij­e i radna mesta u Srbiji“, kaže Popović.

Naglasio je da će dolazak „Rosatoma“, jedne od najvećih ruskih državnih kompanija i globalnog lidera u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopsk­e svrhe, poslati jasan signal i brojnim ruskim malim i srednjim kompanijam­a da dođu u Srbiju i ostvare intenzivnu saradnju sa srpskom privredom. U ovom trenutku, „Rosatom“ima ugovorene poslove vredne 133 mi- lijarde dolara u sledećih deset godina i to je podatak koji, ističe Popović, najbolje govori o stabilnost­i i snazi te kompanije, ali i o prilici koja u tim poslovima može da se otvori za srpske dobavljače. „Srpske kompanije mogu da budu dobavljači proizvoda i usluga za ’Rosatom’ ne samo u Rusiji već i na drugim tržištima na kojima je ’Rosatom’ prisutan“, naveo je Popović i istakao značaj današnjeg skupa ne samo za razvoj saradnje sa „Rosatomom“i njihovim budućim partnerima u Srbiji već i za razvoj privredne i naučnoistr­aživačke saradnje Srbije i Rusije.

 ??  ?? Evropskog istraživač­kog Ministar Popović sastao se juče sa predsednik­om
i tom prilikom istakao da Srbija ima saveta iz Brisela Žan-pjerom Burginjono­m
konkuriše za bespovratn­a sredstva interes da što više mladih istraživač­a
Evropskog istraživač­kog Ministar Popović sastao se juče sa predsednik­om i tom prilikom istakao da Srbija ima saveta iz Brisela Žan-pjerom Burginjono­m konkuriše za bespovratn­a sredstva interes da što više mladih istraživač­a

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia