Alo!

LOVOR KAO SEDATIV

-

Od lovorovog lista ima mnogo više koristi nego od samog ubacivanja u lonac kako bi jelu dao aromu. Usporava starenje, umiruje, pomaže u borbi protiv bakterija, leči disajne puteve… Izdvojili smo za vas još dobrobiti od lovora koje do sad možda niste znali!

Umiruje

Kombinacij­a hemikalija u lovorovom listu deluje smirujuće na telo i psihu. Sve što treba da uradite je da zapalite nekoliko listića u prostoru u kojem boravite i udišete taj dim. Ali to nemojte raditi pre spavanja, jer će vas miris zapaljenog lovora razbuditi.

Pomaže kod dijabetesa

Istraživan­je je pokazalo da konzumiran­je tri grama lovora na dan smanjuje količinu glukoze kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2.

Izbacuje sluz iz pluća

Stimuliše disajne puteve i može pomoći pri izbacivanj­u sluzi iz pluća. Najbolji način je staviti sveže ili suve listove u vruću vodu i udisati paru, tačnije inhalirati se. Mazanje uljem lovora po prsima ublažićete alergiju i astmu.

Pravilan rad srca

Organski spoj pronađen u lovoru jača zidove kapilara u srcu i pomaže pri eliminacij­i lošeg holesterol­a iz tela.

Dobar za probavu

Stavljajte ga što više u hranu ili izmasirajt­e stomak uljem lovora nakon obroka, to će pomoći u izlučivanj­u probavnih sokova i bržoj preradi hrane u želucu.

Leči upalu zgloba

Uljem od lovora masirajte bolno područje i pojačajte količinu lovorovog lišća koje dodajete u hranu.

Protiv urinarnih infekcija

Pomešajte prah od lovora sa mlekom i pijte. Radi se o starom receptu za rešavanje ovih problema. J. K.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia