Alo!

Zašto bežiš, Rodžere?!

Švajcarac ispao u duelu protiv australijs­kog tenisera i tako izbegao je duel s Novakom Đokovićem, a poraz pravdao vremenskim uslovima

- Piše: K. RADULOVIĆ konstantin.radulovic@alo.rs

Ceo svet je očekivao novi epski duel Novaka Đokovića i Rodžera Federera, ali će Noletov rival u četvrtfina­lu US Opena (danas, ne pre 17 sati) biti Džon Milman.

Australija­nac je u četiri seta savladao favorizova­nog Švajcarca, koji je razloge u porazu tražio u prevelikoj vrućini.

- Ovo je bio jedan od onih dana kad mislite da neće izdržati. Bilo je toliko vruće, preko 40 stepeni, da sam imao problema s disanjem. Nije bilo vazduha i iz nekog, meni nepoznatog razloga, nisam uspeo da se izborim s tim. Nekontroli­sano sam se znojio i gubio mnogo više energije nego što je to uobičajeno. Sve mi se vrtelo u glavi - pokušao je nevešto Federer da se iskupi za iznenađuju­ći poraz.

S druge strane, Novak Đoković je u identičnim, ako ne i još težim vremenskim uslovima uspeo u tri seta da savlada Žoa Sousu, ali se nije žalio na vrućinu. Naprotiv, Nole je rekao da visoka temperatur­e predstavlj­a samo jedno iskušenje više do ostvarenja konačnog cilja i da je umeće svakog sportiste da se s tim izbori na adekvatan način.

- Stvari su takve kakve jesu i tu ne mogu ništa da promenim. Znam kako je igrati u ovakvim uslovima, osetio sam to najbolje u prvom kolu. Moramo da se priviknemo na to, adaptiramo naše telo i „preživimo”. Način za pobedu postoji, samo ga treba pronaći. U takvim uslovima je najbolje da što pre ostvarite pobedu i ne budete dugo na terenu, ali to nije baš uvek moguće - rekao je Đoković.

Zanimljivo, Novak i Rodžer su do sada odigrali 46 duela. Nole ima 24 pobede, a poslednji put su igrali nedavno u finalu mastersa u Sinsinatij­u. Đoković je tada pobedio (6:4,6:4) i na taj način je kompletira­o „zlatni masters“. Pre toga su dva nesumnjiva velikana sveta tenisa igrala na Australije­n openu 2016. godine. I tada je Novak slavio. Poslednju pobedu nad Đokovićem Federer je ostvario 2015. godine u finalu završnog Mastersa.

Izgleda da se neko plaši da izađe na crtu Novaku...

Rodžer Federer

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia