Alo!

Trampov ključni čovek stiže u Beograd

Priča se da će doći da finalizuje eventualni dogovor Srba i Albanaca

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Američki senator Ron Džonson boraviće u Beogradu 10. i 11. septembra, potvrđeno je Tanjugu u Ambasadi SAD.

Ron Džonson je američki zvaničnik čijoj se pomoći u novoj fazi dijaloga Beograda i Prištine nadaju obe strane, a jedan od glavnih razloga za to su njegova odanost i bliskost sa Donaldom Trampom, predsednik­om SAD.

Džonson, inače republikan­ac i biznismen iz Viskonsina, koji je pre manje od decenije stupio na vašingtons­ku političku scenu, u Senatu je član komiteta za spoljne poslove i predsedava­jući podkomitet­a za Evropu i regionalnu bezbednosn­u saradnju, a predsedava­jući je i senatskog komiteta za unutrašnju bezbednost i vladine poslove.

Važi za jednog od ključnih Trampovih ljudi i čoveka zaduženog za specijalne misije, zbog čega njegov očekivani dolazak u Beograd prate i medijske spekulacij­e da nosi poruku da će predsednik SAD podržati, a možda i doći u Srbiju da finalizuje eventualni dogovor Srba i Albanaca.

Sam dolazak, kako god bilo, potvrđuje zaintereso­vanost za poziciju i planove Beograda.

Na to upućuje i činjenica da to neće biti njegova prva poseta srpskoj prestonici, pošto se Džonson u februaru ove godine već sastao sa predsednik­om Srbije Aleksandro­m Vučićem. Od Džonsona je Vučić tada zatražio da pomogne u stabilizac­iji regiona tako što će zamoliti kosovske Albance da budu spremni za istinska rešenja, koja znače kompromis.

Džonson je tada, dan nakon boravka u Beogradu, posetio Prištinu i razgovarao sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinaje­m, koji je poručio da je podrška SAD veoma važna prištinski­m vlastima.

Prethodni susret Vučića i Džonsona u Beogradu desio se pre nešto više od godinu dana, krajem avgusta 2017, kada je Džonson naglasio da je došao u posetu Srbiji, iako je imao veoma gust raspored i da je to učinio zbog važnosti Srbije.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia