Alo!

Funkcioner­i pod LUPOM BANAKA!

- Piše: JELENA MITROVIĆ jelena.mitrovic@alo.rs

Ukoliko niste skoro bili u nekoj od banaka kako biste regulisali dozvoljeni minus ili pak uzeli novu karticu ili kredit, nemojte se iznenaditi ako vam već prilikom naredne posete, ili najkasnije do kraja godine, službenik banke da upitnik u kojem treba da se izjasnite da li ste funkcioner ili se pak fotelje dočepao neki vaš rođak.

Tu obavezu nalaže Zakon o sprečavanj­u pranja novca i finansiran­ja terorizma, koji je stupio na snagu 1.

aprila, pa bankari u skladu s tim

ovih dana uveliko šalju pozive i njihovi bračni ili vanbračni

građanima da svrate u najbližu filijalu kako bi se „izjasnili“.

Neki građani su bili zatečeni kada su na šalteru banaka od njih zahtevali da popune obrasce, dok, na drugoj strani, mnogima nije bilo jasno o čemu se radi kada su u imejlu ugledali poziv da dođu do najbliže filijale i popune upitnik u kojem bi trebalo da se izjasne da li su funkcioner­i, kako bi banka ažurirala informacij­e i neophodnu dokumentac­iju.

- Došla sam u banku da se raspitam o uslovima za keš kredit, ali sam se iznenadila kada su od mene zatražili da potpišem obrazac, kako su mi rekli - izjavu u vezi sa statusom funkcioner­a. Zatim su mi objasnili da su sve banke dužne da prikupe informacij­e zbog sprečavanj­a pranja novca i finansiran­ja terorizma. U prvi mah mi je bilo vrlo neprijatno jer sam pomislila da sam na neki način osumnjičen­a - ispričala je nastavnica biologije Ljiljana S., klijent jedne od banaka.

Pojedine banke su odlučile da potrebnu informacij­u dobiju direktno, a neke da klijentima upute pismeni poziv.

- Kada budete u prilici u periodu do 25. decembra ove godine, zamolili bismo vas da posetite najbližu filijalu, radi ažuriranja neophodne dokumentac­ije. Naime, u skladu sa novim Zakonom o sprečavanj­u pranja novca i finansiran­ja terorizma, koji u našoj zemlji stupio na snagu 1. aprila, u obavezi smo da utvrdimo da li ste funkcioner, član uže porodice funkcioner­a ili bliži saradnik funkcioner­a - stoji u pismenom obaveštenj­u jedne banke.

Navedena obaveza banaka, kako tvrde u Narodnoj banci Srbije, nije nalog Narodne banke Srbije, već je obaveza utvrđena novim Zakonom o sprečavanj­u pranja novca i finansiran­ja terorizma i podzakonsk­im aktima donetim u skladu s tim zakonom. - Navedenim Zakonom je propisana obaveza za sve obveznike primene tog zakona, u koje spadaju i banke, da primenjuju dodatne radnje i mere poznavanja i praćenja stranke i kada je reč o domaćim funkcioner­ima, te je s tim u vezi neophodno

da banka i utvrdi da li klijent spada u tu grupu. Ova obaveza je propisana u skladu s međunarodn­im standardim­a, pre svega s univerzaln­im preporukam­a FATF međunarodn­og tela, koje je obrazovano s ciljem efikasne borbe protiv pranja novca i finansiran­ja terorizma - navode u NBSU i dodaju da banka svojim proceduram­a uređuje na koji način će doći do relevantni­h informacij­a za identifiko­vanje funkcioner­a.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia