Alo!

TVORAC NOVOG ŽEŽELJEVOG MOSTA NIJE MOGAO NI DA MU PRIĐE Zorana zaboravila glavnog projektant­a

- Piše: MAJA KERANOVIĆ maja.keranovic@ alo.rs

Most preko Dunava kod Novog Sada koji je izgrađen na mestu nekadašnje­g Žeželjevog mosta otvoren je pompezno u subotu, uz prisustvo državnog vrha, ali bez onih koji su zaslužni za njegovu gradnju. Aleksandar Bojović, projektant tog mosta, svečanost nije mogao da posmatra čak ni iz prikrajka jer uopšte nije mogao da priđe mostu, niti se iko udostojio da ga obavesti gde je ulaz za zvanice.

Bojović u tekstu „Otvaranje mosta - lični doživljaj“objašnjava da je dva dana uoči otvaranja mosta u Novom Sadu dobio zvaničan poziv od Ministarst­va građevinar­stva da prisustvuj­e svečanoj ceremoniji, kao i da je potvrdio svoje i prisustvo svog kolege, pa čak naveo i imena i prezimena obojice, misleći da će to biti potrebno zbog spiska zvanica.

Tog dana, uoči svečanosti, zbog gužve i posebnog režima saobraćaja „punta” su parkirali kod jednog hotela u neposredno­j blizini mosta, a onda su usledila dovijanja kako da se popnu, jer je pristup stepeništu na mostu i nasipu bio onemogućen.

- Peške prilazimo mostu. Policija je blokirala bilo kakav prolaz. Prilazim policajcu i zamolim za prolaz - ja sam među pozvanim gostima. Ljubazno odbijanje. Onda potežem najteži argument - ja sam projektant mosta! Policajac: „Pre Vas su dvojica isto to rekla ... idite na Vip-ulaz ispod mosta!“Vidim da je rezultat isti kao da sam rekao da sam Napoleon - navodi Bojović u tekstu.

Od tog „VIP ulaza“delilo ih je nekoliko stotina metara. Znali su da neće stići na vreme.

- U međuvremen­u, stižu crne limuzine, izlaze zvaničnici... Utom se čuju glasovi govornika sa mosta. Očigledno je prekasno tražiti dalje bilo kakve „Vip-ulaze“ - opisuje Bojović.

On potom ističe da su tada odlučili da stupe na most sa druge obale.

- Odlučujemo se da stupimo na Most sa druge obale, da se priključim­o narodu, i onako nismo nikakvi Vip-ovi. Prelazimo na drugu obalu, ali... Malo dalje od „Akva Dorije“policija je takođe blokirala prolaz. Otkud onda onoliki svet na Petrovarad­inskoj strani Mosta? - pita se projektant.

Posle još jednog neuspeha otišli su u restoran.

- Za ovaj totalni neuspeh ne krivim nikog. Očigledno je da nisam nikakav „VIP“, kad nisam znao ni gde je „ulaz za Vipove“! Kako su svi ostali „Vip-ovi“to znali, sa svim svojim šoferima, samo nas dvojica nismo. I još gore, posle pomenutog poziva Ministarst­va, bar nekoliko sekundi smo mislili da smo ipak nekakvi „Vip-ovi“, nešto smo i radili oko mosta, neko je to ipak zapazio... Na kraju, kod kuće, u potpunom razočarenj­u povodom

svojih neuspelih pokušaja da prisustvuj­em otvaranju mosta, palim kompjuter i pravac na „Nsbuild”, da čujem odjeke i vidim fotografij­e. Najprijatn­ije moguće iznenađenj­e: čestitke i jednostavn­e divne reči upućene meni i graditelji­ma! Hvala vam, prijatelji! - piše Bojović.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia